Formasyon seçmeli ders mi oldu, pedagojik formasyon dersi kaçıncı sınıfta seçilecek?
Eğitim Fakültesi'nden mezun olmayanlar Pedagojik Formasyon alarak öğretmen olarak atanabiliyordu. Formasyon eğitimine dair son zamanlarda tartışmalar yaşanmıştı. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Profesör Doktor Erol Özvar formasyon eğitimlerine ilişkin flaş açıklamada bulundu. Özvar açıklamasında 'Pedagojik formasyon dersleri seçmeli ders olarak sunulacak.' dedi. Peki Formasyon seçmeli ders mi oldu, pedagojik formasyon dersi kaçıncı sınıfta seçilecek? Üniversiteden mezun olanlar formasyon eğitimi alabilecek mi?

Oluşturma Tarihi: 2022-12-30 14:10:55

Güncelleme Tarihi: 2022-12-30 14:10:55

Formasyon seçmeli ders mi oldu, formasyon dersi kaçıncı sınıfta seçilecek? Üniversieden mezun olanlar pedagojik formasyon alabilecek mi? soruları son gelen açıklamanın ardından binlerce kişi tarafından sorulmaya başlandı. Eğitim dünyasında en tartışmalı konulardan biri olan formasyon eğitimine ilişkin Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Profesör Doktor Erol Özvar flaş açıklamada bulundu. Özvar açıklamasında formasyon eğitimlerinin seçmeli ders olarak sunulacağını duyurdu.

Formasyon seçmeli ders mi oldu?

YÖK'ten gelen açıklama formasyon yapmayı ddşünenleri heyecanlandırdı. YÖK Başkanı Profesör Doktor Erol Özvar açıklamasında" Artık pedagojik formasyon dersleri, birer seçmeli ders olarak öğrencilerimizin hizmetine sunulacak." dedi.

Pedagojik formasyon dersi kaçıncı sınıfta seçilecek?

Özvar üniversitede okuyan öğrencilerin formasyon eğitimini isteğe bağlı şekilde alacağını duyurdu. Özvar açıklamasında "Pedagojik formasyonla alakalı dersler, bütün sınıflarda alınabilecek.“ dedi.

Üniversiteden mezun olanlar formasyon eğitimi alabilecek mi?

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Özvar üniversiteden mezun olanların da bu seçmeli derslerden faydalanabileceğini açıkladı. Özvar, "Mezun olmuş veya mezun olmak üzere olan öğrencilerimiz de ya tezsiz yüksek lisans yaparak yahut sertifika programıyla pedagojik formasyon eğitimlerini tamamlayabilecekler" dedi.

Pedagojik formasyon hakkında tartışamalar sürüyor.

Yüksek Öğretim Kurulunca 27/09/2021 tarihinde yayımlanan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar doğrultusunda YÖK'ün üniversitelerde verdiği Öğretmenlik Pedagojik Formasyon Eğitimine ilişkin Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği'nin, 2021 Ekim ayında Danıştay Dairesinde yapmış olduğu yürütmeyi durdurma ve formasyon iptaline dönük başvuruda Danıştay ara karar yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Buna göre halen süren pedagojik formasyon eğitimi ve sonraki uygulamaların söz konusu yürütmeyi durdurma kararının hukuki etkisine binaen yasal dayanağı ortadan kalkmıştır.

Pedagojik formasyon nedir?

Pedagojik formasyon, akademik tanımların, öğrenmeye açık bireylerin algılayabileceği dilde, farklı şekillerde anlatılabilmesi için alınan bir çeşit formasyon eğitimi. Üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimden sonra, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için tasarlanmıştır. Sınıf yönetimi, öğretmenlik mesleğine giriş gibi derslerden oluşmaktadır.

Yükseköğretim Kurumu, 2010-2011 yılından itibaren bu öğretmenlik eğitimini Tezsiz Yüksek Lisans adı altından çıkarıp Pedagojik formasyon eğitimi olarak değiştirmiştir. Eskiden ALES notuna göre sıralama yapılırken 2010-2011 yılından itibaren diploma not ortalamasına göre sıralama yapılmakta ve üniversiteler bu ortalamalara göre öğrenci almaktadırlar.

05 Nisan 2012 tarihinde alınan karar bu program kaldırılmış, gerekçe olarak ortaya çıkan öğretmen fazlası gösterilmiştir.

Pedagojik formasyon, pedagoji biliminde eğitim pedagojisi ile ilgili bilgilerin verilmesini kapsar.