Koronavirüs tedbirleri sonrası eğitim sürecinde en çok kullanılan uygulamalardan biri oldu. Hibrit eğitim ile öğrenciler yarı zamanlı online yarı zamanlı yüz yüze eğitim gerçekleştirmektedir. Üniversite için hibrit sistem sorgulanmaya başlandı. Süreyi uzaktan devam ettirme kararı alan YÖK, Nisan ayı itibarıyla yeniden değerlendirme yapılabileceğini bildirdi. YÖK'ün deprem sonrası uzaktan eğitime geçtiklerini açıklamasının ardından bazı kurumlar için hibrit karar alan üniversitelerin araştırması başladı. Anketler bugün itibariyle cevaplandı. Peki Hibrit eğitim nedir, uzaktan eğitim ne zaman başlayacak? İşte detaylar...
Hibrit eğitim nedir?
Harmanlanmış öğrenme, hibrit öğrenme ve karma öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme, en basit tanımıyla geleneksel eğitim yönteminin çevrimiçi eğitim materyalleri ile zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında kullanılması harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır.
Harmanlanmış öğrenme, geleneksel eğitimi desteklemek için teknolojik materyallerin kullanılması olarak görülmemelidir. Harmanlanmış öğrenmedeki denge, verimliliği artırmak için çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze dersler sunan çevrimiçi tabanlı bir eğitim kurumu olarak da düşünülebilir.
Uzaktan eğitim ne zaman başlayacak?
YÖK'ün son dakika açıklamasıyla üniversiteler 20 Şubat itibarıyla yarıyıllara uzaktan eğitimle başlayabilecek. Nisan ayı itibarıyla uzaktan eğitim kararı yeniden değerlendirilecek, hibrit veya karma eğitim seçenekleri masaya yatırılacak.
YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerle ilgili olarak yaptığı son açıklamada "2022-2023 döneminin uzaktan eğitimle devam edilmesine karar verilmişti. Bahar dönemi ile sınırlı olmakla ilgili bazı kararlar alındı. Alınan kararlar Nisan ayı ile tekrar değerlendirilecek. Hibrit eğitim sistemi değerlendirilecek. Yükseköğretim kurumlarındaki uygulamalı programlarda öğrenciler bu eğitimlerini yüz yüze sürdürecek." dedi.