MESEM ek ders ücreti | MESEM 44 saate 10 saat ek ders görevi verilir mi? soruları son zamanlarda pek çok öğretmen tarafından soruluyordu. Mesleki Eğitim Merkezleri bünyesinde görev alan öğretmenler "44 Saati Tamamlayanlara İlave 10 Saat Daha Ek Ders Görevi Verilir mi?" sorusuna yanıt arıyordu. 14.11.2022 tarihli Ek Ders Ücreti Konulu Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilen görüş yazısında bu soruya yanıt verildi.
MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) ile binlerce kişiye eğitim veriliyor ve sertifika veriliyor. Pek çok iş için bu sertfikalar artık zorunlu olumuş durumda. MESEM bünyesinde görev yapan öğretmenler ise ek ders ücreti ve ek ders görevleri konusunda bir takım sorular soruyor. Ek ders görev alma konusunda 4 saate 10 saat ek ders görevi verilir mi? sorusuna Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilen görüş yazı ile yanıt verildi.
MESEM 44 saate 10 saat ek ders görevi verilir mi?
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 14 Kasım 2022 tarihli Ek Ders Ücreti Konulu Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilen görüş yazısında MESEM Programında 44 Saati Tamamlayanlara İlave 10 Saat Daha Ek Ders Görevi Verilir mi? sorusuna cevap verdi. MEB haftada aylık ve ek ders ücreti karşılığında okutabileceği 44 saat ders görevini dolduran atölye ve laboratuvar öğretmenlerine ders yılı içinde meslekî eğitim merkezi programında ilave ek ders görevi verilmesinin mümkün bulunmadı görüşünü paylaştı.
MESEM medir?
Ortaöğretim kademesinde mesleki eğitim okuludur. Milli Eğitim Bakanlığına bağlıdır. Öğrenciler ilgi ve yetenekleri olduğu meslek alanında hem çalışarak hem okuyarak eğitim alır. Eğitim süresi 4 yıldır.
Meslek liselerindekinden farklı olarak okul eğitimi haftada bir gündür. Diğer günlerde işletmelerde mesleki eğitim yapılır. Pratik eğitim esastır. Ancak teorik eğitim de ihmal edilmez. Okul devamsızlık sınırı -mazeretli devamsızlıklar dahil- yıllık 6 gündür. İşletme devamsızlık sınırı ise yıllık 30 gündür.
İşletmelerde mesleki eğitim ilk seneden son seneye kadar devam eder. Üçüncü yılın sonunda öğrenciler Kalfalık sınavına, dördüncü yılın sonunda ise Ustalık sınavına alınır. Başarılı olanlara belge verilir.
MESEM'de hangi belgeler veriliyor?
MESEM aracılığıyla binlerce kişiye değişik alanlarda belgeler veriliyor. İşte o belgeler;
Kalfalık Belgesi
Ustalık Belgesi
Usta Öğreticilik Belgesi
İş yeri açma Belgesi