Öğrenciler yüzüp yüzüp kuyruğuna geldi...Kısacası tercihlerin devamında yeni bir dönemeç ve yeni bir okul hayatı bekliyor...Peki bu durumda başka şehirlerden öğrenim için gelenler sadece barınma ve okul sosyal şartları gibi sorunlarla mı karşılaşacaklar...Elbette bunlar kadar işin maddi boyutu var. Bu dönemde öğrenci velilerine iyi bir analiz ve maddi imkanları zorlama şartı kalıyor.
Veli ve öğrencilerin bu süreçteki maddi durumunu yakından takip ederek bu ekonomik sıkıntıyı fırsata çevirmek isteyen bankalar rda sözde kredi fırsatıyla fırsatçılığa soyunmaktalar....
TIMETURK'e özel değerlendirmede bulunan ekonomistler, her sosyal şartta devreye girdikleri gibi bankaların da bu süreçte devreye girmesinin ekonomik saiklerden kaynaklandığına işaret ettiler.
Maddi durumları kritik velilerin bu dönemde rasyonel davranması gerektiğini söyleyen ekonomistler; Kimsenin kimseye kaşının gözünün hürmetine borç vermeyeceğini, artan maliyetlerin de unutulmaması gerektiği uyarısında bulundular...
Eylül ayından itibaren akademik takvimin başlamasıyla birlikte harekete geçecek olan bankaların sunacağı faizli hizmetlere eğitim kredileri de ekleniyor.
Okul taksitleri servis ücretleri, kırtasiye giderleri gibi harcamaları nedeniyle nakde sıkışan ailelerin sözde imdadına yetişen bankalar üniversiteli gençleri de faiz tuzağına düşürecek.
MALİYET İYİ HESAPLANMALI
Çekilen kredinin maliyeti ise iki katına kadar çıkabiliyor. Geçmiş yıllarda vadesi 60 aya kadar çıkan kredilerin üst limiti 100 bin lirayı bulmuştu. Geçen yıl üniversiteye başlayan bir genç 1,49 faiz oranıyla 20 bin lira kredi çektiğinde 48 ay vadeli aylık ödemesi 624,23 lira olmuştu. Kredinin toplam geri ödemesi ise 30 bin 63 liraya karşılık geldi. Yüzde 1,75 faiz oranıyla 30 bin lira, 60 ay vadeli aylık 884,06 lira taksitle kredi kullanıldığında ise toplam geri ödeme 53 bin 193,60 liraya çıktı. Alınan faiz farkı ise yüzde 80'e ulaştı. Benzer uygulamaların bu yılda gündeme gelmesi bekleniyor.
YARDIMCI OLMA BAHANESİYLE...
Bankalar, öğrenci olunmasına rağmen belgelenebilir bir gelir varsa eğitim kredisi kullandırabiliyor. Özellikle yüksek lisans yapmak isteyen çalışanlara oltayı atan konvansiyonel bankalar, eğitim masraflarına yardımcı olma bahanesiyle gençlerin kazançlarını faiz yoluyla adeta sömürüyorlar. Geriye ödemelerde ötelemeli, artan veya azalan taksitli, ay atlamalı, ya da farklı taksitlendirmeli seçenekler sunulmakta.
FIRSAT MI FIRSATÇILIK MI?
Özel okul ya da üniversite ücretlerini karşılamak için 48 ya da 60 ay vadeli eğitim kredilerine başvuru yapanlar güç durumda kalıyorlar. Vade, toplam eğitim öğretim süresini aştığından okul bitse bitse bile ödemeler devam ediyor. Hatta bazı bankalar taksit sayısını 72 aya kadar çıkararak tüketicilere daha cazip seçenekler sunmayı bir ‘fırsat' olarak yansıtıyor.