Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel eğitim kurumlarına yönelik düzenlemelerinde köklü değişikliklere gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, özel okulların ders kitabı adı altında ücret alması yasaklandı. Ayrıca, belirlenen tüm ücretlerin kuruma ait internet sitesinde yayımlanması zorunlu hale getirildi. Özel öğretim kurumlarında 3 yeni merkez de faaliyete geçecek.
DERS KİTABI ÜCRETİ TARİH OLDU
MEB'in hazırladığı ‘Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği', özel okullarda ders kitabı adı altında ücret alınmasına son verdi. Ayrıca, kurumlar tüm ücretlerini açık şekilde kurumsal internet sitelerinde yayımlayacak. Bu düzenleme veliler üzerindeki ekonomik yükü azaltmayı hedefliyor.
YENİ MERKEZLER İLE DESTEKLEYİCİ HİZMETLER GELİYOR
Yeni yönetmelikle birlikte, 3 yeni kurum türü tanımlandı:
- Öğrenci Etkinlik Merkezleri: İlkokul öğrencilerine yönelik kişisel gelişim, yabancı dil, spor, sanat ve değerler eğitimi gibi programlar sunacak.
- Psikolojik Danışma Merkezleri: Fertlere ve gruplara yönelik akademik kaygı, bağımlılık ve aile eğitimine odaklanan hizmetler sağlayacak.
- Dil, Konuşma ve Ergoterapi Merkezleri: Konuşma bozuklukları, günlük hayat aktiviteleri ve dil gelişimine destek verecek.
MİLLETLERARASI OKULLARDA TÜRKÇE ŞARTI
1 Eylül 2025'ten itibaren milletlerarası okullarda Türkçe ve Türk tarihi dersleri zorunlu hale getirilecek. Ayrıca, yurt dışı eğitim danışmanlığı gibi faaliyetler MEB'in belirlediği esaslara uygun olarak yürütülecek.
MARKA LİSANS DÜZENLEMESİ GELİYOR
Özel kurumların marka lisans sözleşmesi yapabilmesi için aynı türde en az 5 kurumunun bulunması ve bu kurumların 5 yıl faaliyette olması gerekecek. Daha önce ruhsat alanlar bu düzenlemeden etkilenmeyecek.
FİYAT ARTIŞLARINA ENFLASYON SINIRI
Ara sınıfların eğitim ücretleri, (ÜFE + TÜFE / 2) + 5 formülüyle hesaplanacak. Yemek, servis gibi hizmetler hariç diğer ek hizmetler için yalnızca ÜFE + TÜFE / 2 oranında artış yapılabilecek. Fahiş fiyat uygulamalarına izin verilmeyecek.
VELİLERİN YÜKÜ HAFİFLETİLECEK
Velilere mali yük getirecek özel kıyafetlerin alınması yasaklanırken, şehit ve gazi çocukları ile koruma altındaki çocuklar yemek, pansiyon, kıyafet gibi hizmetlerden ücretsiz faydalanabilecek. Tüm ücretler, MEB'e bildirilen hesaplar üzerinden tahsil edilecek.
REHBER ÖĞRETMEN ZORUNLULUĞU
Özel kurslarda rehber öğretmen ya da psikolojik danışman görevlendirilmesi artık zorunlu olacak. Bu adım, öğrencilerin psikolojik ve akademik ihtiyaçlarına daha etkili şekilde cevap vermeyi hedefliyor.