İlk olarak yüksek lisans şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu şartlar ise ALES sınavından alacağınız puan ve üniversitenin belirlemiş olduğu şartlardan oluşmaktadır. Yüksek mühendis, uzman doktor unvanlarını almak ve özel sektör ya da kamu çalışanı olarak işinizde yükselmeniz de yüksek lisans programlarından başarı ile mezun olmanız durumunda mümkün olacaktır.
Yüksek Lisans Türleri
Tezli yüksek lisans programı ile birlikte, ayrıca tezsiz yüksek lisans programları da bulunuyor. Bu eğitim programları kendi içinde farklı eğitimlere dayalı olmakla birlikte, tezli programda 4 dönem, tezsiz programda ise 3 dönem eğitim görürsünüz. Üniversiteler yüksek lisans bölümleri açarak, sadece bu bölümlere öğrenci kabul eder ve branşınıza uygun bölümlere kabul için başvuruda bulunabilirsiniz. Yüksek lisans başvuru tarihi ise en fazla merak edilen konularında başında gelmektedir.
Yüksek Lisans Başvurusu Ne Zaman Yapılır?
Yüksek lisans başvuru için güz ve bahar döneminde üniversiteler başvuru kabul ederler. Bu dönemlerde lisans eğitimi almak istediğiniz üniversitelerin öğrenci işlerinden ya da internet sitelerinden yararlanarak, tüm şartlarını ve açmış oldukları bölümleri öğrenebilirsiniz. Aynı bölüm için hem tezli yüksek lisans programı, hem de tezsiz yüksek lisans programı açılabilir. Çalışanlar için özellikle tezsiz programlar daha cazip geliyor olsa da, dönem projeleri hazırlamanız gerekmektedir. Tezli programlarda ise son dönem almış olduğunuz eğitimlere göre tez hazırlamalısınız. Yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlamak için, hazırlamış olduğunuz tezin ya da dönem projelerinin kabul görmesi gerekmektedir.
Hangi Üniversitelerden Yüksek Lisans Eğitimi Alınır?
Üniversiteler gerekli gördüğü bölümler üzerine yüksek lisans eğitim programlarını açarlar. Güz ve bahar başvuru dönemlerinde başvuruları kabul ederek, bu dönemde kabul etmiş oldukları öğrenciler, ilk yüksek lisans programı başlangıcına dahil olurlar. İstanbul üniversiteleri yüksek lisans konusunda oldukça fazla talep görmektedir. İstanbul nüfus bakımından yoğun olduğu gibi, özel sektörlerinde yoğun olmasından dolayı, çalışanlar yüksek lisans programlarına dahil olarak çalışmaya devam eder ve yüksek lisans eğitimini de almaya devam eder.
Yüksek Lisans Gerekli Mi?
Bu tamamı ile size ve bulunmuş olduğunuz bölüme bağlı bir durumdur. Örneğin doktorlar için uzmanlık almak, yüksek lisans eğitimine bağlıdır. Yani doktorlar için bazı branşlarda zorunlu hale gelmektedir. İşletme, mühendislik, mimarlık gibi çeşitli meslek grupları için de yüksek lisans programları bulunmaktadır. Bu nedenle yüksek lisans başvuru tarihlerinin açılması ile birlikte, üniversitelerin yüksek lisans bölümleri hakkında bilgi alarak, başvurunuzu yapabilirsiniz.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Yüksek Lisans Eğitimi
İstanbul Gelişim Üniversitesi de yüksek lisans programları ile öğrenci adaylarının birçok bölüm üzerine eğitim almalarını sağlamaktadır. Ayrıca çalışanlar için eğitimlerin daha ideal olmasından dolayı, yüksek lisans başvuru döneminde mutlaka incelenmesi gereken üniversiteler arasında yer almaktadır.