'Özel yurtlar sözleşmeyi iptal etmeli'
Üniversiteler bu yılı uzaktan eğitimle tamamlayacak. Peki özel yurtlarda kalan ve bu süreçte ailelerinin yanına dönmüş olan öğrenciler ne yapacak?

Oluşturma Tarihi: 2020-04-15 10:04:25

Güncelleme Tarihi: 2020-04-15 10:04:25

Koronavirüs salgını nedeniyle üniversitelerin bu dönemi uzaktan eğitimle tamamlayacak olması nedeniyle farklı şehirlerde eğitim alan öğrenciler ailelerinin yanlarına döndü. Özel yurtlarda kalan öğrenciler bu durumda olumsuz etkilendi. Çünkü yurtlar ile imzaladıkları sözleşmelere göre, eğitim dönemi bitene kadar ödeme yapmaya devam etmeleri gerekiyor. Ancak Avukat Cevat Kazma, öğrencilerin mücbir sebep gerekçesiyle sözleşmelerin geri kalan tutarlarını ödememesi gerektiğini açıkladı.

Bazı özel yurtlar, bu döneme ilişkin ödeme yapmak istemeyen öğrencilere, sözleşmelerinde ‘mücbir sebep' ile ilgili bir maddenin bulunmadığını ve bu durumdan faydalanamayacaklarını söylüyor. Ancak Cevat Kazma'ya göre sözleşmelerde bu madde yer almasa da her zaman geçerlidir.
Kazma, “Özel yurtların sözleşmelerinde böyle bir madde yer almaması, öğrencilerin mücbir sebep halinden faydalanamayacağı anlamına gelmiyor. Öğrenciler ya da yurtla muhatap olan velileri yurtlara ihtarname çekerek mevcut durum nedeniyle ödeme yapmak istemediğini veya fazladan yaptıkları ödemeyi geri almak istediklerini belirtebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kesinti hukuki değil

Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgide, bu anlaşmazlığın Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği'nin hizmet sunum taahhütnamesindeki hükümler çerçevesinde yapılması önerisi yer alıyor. Bu durumu da değerlendiren Avukat Cevat Kazma, “Yönetmeliğin ilgili maddelerine göre, öğrencilerin hizmet almaktan vazgeçmesi halinde, kalan aylara ilişkin barınma ücretinin %30'unu yurda ödemesi gerektiği yazıyor. Ancak hiçbir öğrenci hizmet almaktan kendi isteğiyle değil, mücbir sebep nedeniyle vazgeçiyor. Hukuki açıdan bakıldığında, alınamayan hizmetin hiçbir karşılığı talep edilemez. Dolayısıyla bu kesinti hukuki olmaz ve dava açılabilir” dedi.

Özel yurtlar ne yapmalı?

Avukat Kazma, öncelikle her biri ayrı özel işletme olan özel yurt yönetimlerinin, hizmet vermedikleri bu süreç dolayısıyla öğrencilerden hukuki olarak tahsilat yapmasının uygun olmadığını, alınan peşin ödemelerin bu döneme tekabül eden kısımlarının iade edilmesi ya da gelecek yıl mahsuplaşma yapılması gerektiğini söyledi.
Kazma, özel yurtların bu süreçte her ticari işletme gibi olumsuz etkilenebileceğini ancak devletin sunduğu tedbir paketlerinden faydalanmak üzere bir yol izleyebileceklerini belirtti.