Sınav öncesi böyle beslenin!
Özellikle sınav hazırlığı içinde olan öğrencilerde bu stres düzeyi daha da yüksek. Ancak doğru bir beslenme şekliyle stresin ve stresin yarattığı uykusuzluk, mide bulantısı, iştahsızlık ya da aşırı yeme gibi birçok problemin önüne geçmek mümkün.

Oluşturma Tarihi: 2020-06-03 13:59:55

Güncelleme Tarihi: 2020-06-03 13:59:55

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve herkesi etkileyen pandemi süreci öğrencileri de çok büyük ölçüde etkiledi. Bu süreçte okullar kapandı, online eğitime geçildi ve bu değişikliklerin yarattığı stres öğrencilerin yeme davranışlarında, uyku düzenlerinde, çalışma hayatlarında ve sosyal hayatlarında önemli değişikliklere yol açtı. Özellikle sınav hazırlığı içinde olan öğrencilerde bu stres düzeyi daha da yüksek. Ancak doğru bir beslenme şekliyle stresin ve stresin yarattığı uykusuzluk, mide bulantısı, iştahsızlık ya da aşırı yeme gibi birçok problemin önüne geçmek mümkün. Sınavdan önceki 2-3 gün beslenmemize özellikle dikkat etmeliyiz diyen Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan bu süreçte nelere dikkat edilmeli, neler yemeli, hangi besinlerden uzak durmalı sorularını yanıtladı.

Kahvaltı Şart!

Güne zinde bir başlangıç yapmak için kahvaltı yapmak çok önemli. Kahvaltıda mümkün olduğunca tüm besin grupları tüketilmeli. Yulaf, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler gibi enerjinizi uzun süre sabit tutan sağlıklı karbonhidratları mutlaka kahvaltıda tüketmelisiniz. Yumurta da içerisindeki kolin isimli bileşenle, zihinsel performansınızı artırır, hafızanızı kuvvetlendirir. Kahvaltı yapılmadan girilen sınavda ilerleyen saatlerde baş ağrısı, dikkatsizlik, yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Mutlaka Yeterince Su İçin!

Susuz kalmak beyninizin işleyişini olumsuz etkileyecektir. Günde 8-10 bardak su içmeyi hedefleyebilirsiniz.

 

 

Öğün Atlamayın!

Her gün benzer saat aralıklarında ana ve ara öğünler yaparak vücudunuza kendi biyolojik ritmini kazandırmalısınız. Bu konsantrasyonunuzu artırdığı gibi enerji seviyenizi de dengede tutar. Ara öğünlerde hem kan şekerinin ani iniş çıkışlarını hem de çocuğun dikkat dağınıklığını engelleyecek, stresi azaltacak gıdaları seçin. Kan şekerini dengesizleştirecek kalorili, basit şekerli karbonhidratlardan uzak durun. Çilek, kivi, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini içeren besinler ile ceviz, fındık, badem gibi E vitamini ve çinko içeren kuruyemişler zihninizi açar, enerji verir ve tok kalmanıza yardımcı olurlar.

Kafeinden Uzak Durun!

Kahve, çay ve gazlı içecekler kafein içerir. Günde 1 fincan kahve ve çay dikkat ve konsantrasyona destek olabilir ancak bu aşırı tüketimi sonucu aşırı kafein alımı ters etki yaratarak huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlara da yol açabilir.

Kaliteli Uyuyun!

Uykusuzluk çalıştıklarınızı anlamanızı zorlaştırır, huzursuzluk, sinirlilik haline ve enerji düşüklüğüne sebep olabilir. Günde 7-8 saat düzenli uykunun beden ve zihin performansınızı artıracağını unutmayın.

SINAV GÜNÜ