Sovyet usulü çocuk yetiştirmenin 10 altın kuralı
Bugün pek çok insan Rusya'nın bu kadar çok sayıda parlak bilim insanı, sporcu ve entelektüel çıkarabilmiş olmasını, ülkede hakim olan çocuk yetiştirme prensiplerine bağlama eğiliminde. İşte Sovyet usulü çocuk yetiştirmenin 10 altın kuralı.

Oluşturma Tarihi: 2019-12-22 16:21:55

Güncelleme Tarihi: 2019-12-22 16:21:55

Ruslar Sovyet zamanı verilen eğitimi genellikle iyi sözlerle yad eder, o günlerin "bir başka" olduğunu söylerler. Bu genellemenin Greman Gref gibi önemli istisnaları olsa da bugün pek çok insan Rusya'nın bu kadar çok sayıda parlak bilim insanı, sporcu ve entelektüel çıkarabilmiş olmasını, ülkede hakim olan çocuk yetiştirme prensiplerine bağlama eğiliminde. Rus RBTH haber sitesinin yazarları bu prensiplerden bazılarını derledi. İşte Sovyet usulü çocuk yetiştirmenin 10 altın kuralı.

1. Katı bir rutin takip etmek. Uyku zamanı uyku, beslenme zamanı beslenme. Sırf ağlıyor diye bir bebek yemek zamanı dışında emzirilmemelidir.

2. Çocukları açık hava uyutmak. Bugün bile Rusyalı doktorlar havanın soğuk olup olmadığına bakmaksızın çocukların doğumdan birkaç hafta sonra açık havada gezdirilmesini tavsiye eder.

3. Çocukları erkenden beden eğitimi ve sporla tanıştırmak. Rusların beden eğitimine verdikleri ad bu işi ne kadar ciddiye aldıklarını gösterir nitelikte: "kültürfizik".

4. Çocukların sosyalleşmesini sağlamak. Özellikle şehirli nüfus içinde anaokullarında diğer çocuklarla birlikte büyümemiş Sovyet insanı azdır.

5. Çocuklara sorumluluk sahibi olmayı öğretmek. Özellikle de kolektif sorumluluk.

6. Çocuklara kendi ayakları üstünde durmayı öğretmek ve işe alıştırmak. Pratikte çocuğu basit ev işlerine ortak etmek.

7. Çocuklara boş zaman bırakmamak. Bugünden bakınca oldukça tartışmalı görünen bu ilkeye göre, çocuklar her zaman bir işle meşgul edilmelidir.

8. Çocukları şımartmamak. "Beyzade yetiştirmeyin!" temalı afişler, Sovyet okullarının vazgeçilmezleri arasındaydı.

9. Çocuklara doğa sevgisi aşılamak. Bunun için de açık hava etkinliklerine ve gezilere ağırlık vermek.

10. Ahlaki değerleri öğretmek.