Yükseköğretim Kurumları Sınavı ya da kısaca YKS, Türkiye'de 2017–2018 eğitim-öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan yükseköğretime geçiş sistemi sınavıdır.
YKS 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde yapılacak.
YKS 1. Oturum (TYT): 27 Haziran 10:15
YKS 2. Oturum (AYT): 28 Haziran 10:15
YKS iki oturumdan oluşan bir sınav sistemidir. 1. Oturum TYT olarak geçer ve Temel Yeterlilik Testi anlamına gelir. 2. oturum AYT olarak geçer ve Alan Yeterlilik Testi anlamına gelir.
1. Oturum - TYT (Temel Yeterlilik Testi)
Adayların bir yükseköğretim kurumuna yerleşmek için iki aşamalı sınava girmeleri gerekmektedir. İlk olarak Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna girilir. TYT, bir üniversiteye yerleşebilmek için zorunlu bir sınavdır ve ilk aşamayı temsil eder. Testin amacı mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli problem çözme becerilerini ölçmektir. Sorular, lise müfredatından (9. ve 10. sınıf konuları) gelmektedir ve bu oturuma girmek zorunludur. Adaylar tercih yapabilmek için TYT'de en az 150 puan almak zorundadır. 150 puanın altında kalanlar tercih yapamazken 180 puan (2020 için 170) ve üzeri alanlar ise lisans bölümlerini (iki yıllık üniversite) tercih edebilecektir.
TYT soru dağılımına baktığımızda
2. Oturum - AYT (Alan Yeterlilik Testi)
Sorular dört yıllık lise müfredatından gelmektedir. Adaylar TYT sonrasında AYT'ye girmek zorunda değildir. Fakat genel olarak 4 yıl eğitimli üniversiteler, TYT(%40)+AYT(%60) puan toplamları ile aldığı için bu sınava girilmesi gerekmektedir. Sınav süresi 180 dakikadır.
AYT soru dağılımına baktığımızda