YKS tercihi nasıl yapılır? YKS tercih yapılırken dikkat edilmesi gerekenler
Öğrencilerin heyecanla beklediği YKS tercih zamanı bugün başlıyor. Peki 2022 YKS tercihi nasıl yapılır? YKS tercihi nereden yapılır. Üniversite tercih ederken nelere dikkat edilmeli?

Oluşturma Tarihi: 2022-07-27 14:20:11

Güncelleme Tarihi: 2022-07-27 14:20:11

Üniversite öğrenci adayları büyük bir heyecanla ÖSYM'nin tercih ekranının açılmasını bekliyor. Bu arada öğrenciler “2022 YKS tercihi nasıl yapılır, Üniversite tercihinde nelere dikkat edilir” sorularına yanıt arıyorlar.

2022 YKS tercihleri ne zaman?

2022-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM tarafından yayımlanacak. 2022-YKS tercih işlemleri 27 Temmuz 2022 tarihinde başlayacak. Adaylar tercihlerini 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında osym.gov.tr adresinden yapacak.

YKS tercihleri nasıl yapılır?

Adaylar YKS tercihlerini, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr adresinden ya da ÖSYM Aday İşlemleri mobil uygulamasından T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle yapacak.

Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Adaylar, erişime açılacak olan 2022-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşabilecek. Üniversite tercihinde dikkat edilmesi gerekenler

Doç. Dr. Ersin Karademir, üniversite tercih ederken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Yeteneklerinizin farkında olun;

Çok önemli bir değişiklik olmadığı sürece ömrünüzün bundan sonraki kısmında yapacağınız mesleği belirleyeceği için seçtiğiniz programa/fakülteye/üniversiteye dikkat edin. Kendi yeteneklerinizi, becerilerinizi ve potansiyelinizi düşünerek seçim yapmaya özen gösterin.

Sıralama ve yüzdelik diliminize dikkat edin!

YKS gibi sınavlarda puan bilgisi daha az öneme sahip olmaktadır. Tercih yapmada en önemli iki kavram; yüzdelik dilim ve sıralamadır. Bu kavramların önemini bilerek ve önceki yıllardaki yüzdelik ve sıralama bilgilerini göz ününde bulundurarak tercih yapın.

İlgi alanı ve sıralamanızın ilişkisi önemli;

Tercih yapmada önemli olan ilgi alanınız ve sıralamanızın birbiriyle olan ilişkisidir. İlgi alanınız veya istediğiniz programın sıralamasının gerisindeyseniz; ilk birkaç tercihte ilgi alanınıza uygun tercihler yapabilirsiniz. Diğer tercihlerinizde daha somut ve sıralamana uygun tercihler yapmanız uygun olacaktır.

Gitmeyecekseniz hiç yazmayın!

Farklı programlar tercih edecekseniz; tercih sıralamanızı yaparken kazandığınız halde gitmeyeceğiniz programlara listenizde yer vermemeye özen gösterin. Bu sizin daha sağlıklı tercih yapmanızı sağlar.

En düşük başarı sırası uygulaması olan programları araştırın!

Eğitim, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, Mimarlık, Mühendislik Fakültelerini tercih etmek isteyen adaylar için en düşük başarı puanı uygulaması yürütülmektedir. Tercihte bunu da göz önünde bulundurmanız önemlidir. Sıralamanız belirtilen en düşük başarı sırasının daha altında ise ilgili fakülteyi tercih etmeniz herhangi bir anlam taşımayacaktır. “Ölü tercih” olarak adlandırılan ve asla gitme ihtimaliniz olmayan bir sıralama size bir şey kazandırmayacaktır.

Mutlaka uzman desteği alın!

Tercih yaparken eş, dost, akraba vb. yakınlarınızdan temenniler almak yerine profesyonel olarak tercih yapma desteği almanızı önemle tavsiye ederim. Rehber öğretmenler, Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından kurulan destek ofisleri, Üniversiteler, Akademisyenler bu hususlarda sizlere destek sağlayacak önemli birimlerdir. İletişim kurmaktan hiç çekinmeyin.

Tercih tarih aralıklarına dikkat edin!

Bilindiği üzere her tercih döneminde ÖSYM tarafından açıklanan bir takvim bulunmaktadır. Yaklaşık on gün süren tercih dönemini verimli kullanmak önemlidir. Tercihleri takvimin son günlerine bırakmak, sizi strese sokarak yanlış tercihler yapmanıza sebep olabilecektir.

Hem uzaktan hem yüz yüze imkanlar önemli!

Yapacağınız tercihlerinizin ve kazanacağınız muhtemel bölümlerin kendinize katkı sağlayacak niteliklere sahip olmasına önem verin. Bilindiği üzere, salgın süresince üniversiteler uzaktan öğretim ile derslerini yürüttüler. Tercih yaparken üniversitenin hem uzaktan öğretim olanaklarını hem de yüz yüze öğretimdeki imkânlarını araştırın.

Yurtdışı olanaklarını mutlaka göz önünde bulundurun!

Üniversitenin sağladığı yurtdışı imkânlarını ve ulusal/uluslararası öğrenci değişim programlarının çeşitliliğini de inceleyerek tercih yapmaya özen gösterin. Üniversitelerin Uluslararası Ofis birimlerinin web sayfaları size bir yol gösterebilir.

Tercih kılavuzunu iyi okuyun!

Tercih kılavuzu hem sizlere kolaylık sağlamak hem de süreci en doğru şekilde yürütmeniz için yayınlanmaktadır. Bu sebeple tercihlerinizde kılavuzda yazan kural ve içeriklere dikkat etmeniz gerekmektedir.

Tercihlerinizi internetten detaylı olarak araştırın!

Dijital bilgiye ulaşmanın bu kadar ilerlediği bir çağda listenize aldığınız tüm üniversite ve bölümleri internette detaylı olarak araştırın. Üniversitenin burs, barınma, uzaktan-yüz yüze eğitim, araştırma, kütüphane, sosyal etkinlik vb. olanaklarını web sitelerinden detaylarıyla öğrenmeye çalışın. Üniversitelerin Akademik Birimlerinin (Fakülte, Bölüm, Program gibi) web sayfalarını da incelemeniz önerilmektedir.

Şehri değil üniversiteyi tercih etmeye özen gösterin!

Sadece şehir tarafından sağlanan imkanlar doğrultusunda tercih yapmayın. Akademik, bilimsel, barınma, sosyal, dijital, fiziki vb. imkânları da mutlaka göz önünde bulundurun.

Üniversite sadece diploma demek değildir!

Sizi diğer öğrencilerden ve diğer mezunlardan ayıracak en önemli şey üniversite yaşantınızda kendinize yapacağınız yatırımlardır. Bu bilinçle üniversite hayatına adım atın. İş dünyasında sadece diplomanız değil sizin yetenek ve kendinize yaptığınız yatırımlar da etkili olacaktır.

Tercih yaparken kendinizi gözden geçirin!

Tercih yaparken kendi haricinizde birçok farklı değişkenin tercihlerinizi etkilediğini göreceksiniz. Bu aşamada kendinizi mutlu edecek, kişisel olarak gelişiminizi arttıracak, size birçok alanda donanım sağlayacak tercihler yapmaya özen gösterin. Kaynak: İHA