AA'nın haberine göre, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, akademisyenlerin bilimsel faaliyetlerine erişilmesine imkan tanıyacak Yükseköğretim Akademik Arama (YÖKAkademik) sisteminin büyük fayda sağlayacağını belirterek "Bütün topluma, her türlü araştırma ve araştırmacıya açık şekilde hizmet sunan bir arama moturunu kurguladık, YÖKAkademik adını verdik ve bugün kullanıma açıyoruz" dedi.
Saraç, YÖK'teki "YÖKAkademik Sistemi Tanıtım Toplantısı"nda, akademisyenlerin bilimsel faaliyet, kitap, makale, patent ve dersleri ile üniversitelerin performanslarını gösteren verilere kolay ve güvenilir şekilde ulaşabilmenin, başta akademisyenler olmak üzere devlet kurumları, özel sektör ve araştırmacıların ihtiyacı haline geldiğini anlattı.
Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ihtiyacı karşılamak üzere bütün topluma, her türlü araştırma ve araştırmacıya açık bir şekilde hizmet sunan bir arama moturunu kurguladık, YÖKAkademik adını verdik ve bugün kullanıma açıyoruz. Akademisyenlerin bizzat kendilerinin sisteme girdiği bilgileri temel alması dolayısıyla sistemin sunduğu verilerin güvenlik düzeyi yüksektir. YÖKAkademik'in, akademik boyutunun yanı sıra başta bakanlıklar olmak üzere kamu kurumları ve kuruluşlarının, hatta sanayi kuruluşları ve bütünü ile özel sektörün, YÖKAkademik üzerinden üniversitelerle işbirliği yapması daha kolay olacak, nitelikli bilgiye ve nitelikli beyin gücüne daha rahat ulaşabilecek. Sistem İngilizce arama seçeneği ile yurt dışı akademik çevrelerin de arama yapmasını mümkün kılıyor. Bunun yükseköğretimin uluslararasılaşmasına katkı sağlayacağı aşikardır."
Bilgilere tek noktadan erişilecek
Sistemle üniversitelerde görevli akademisyenlerin kişisel akademik bilgileri ve faaliyet çıktılarına tek bir noktadan elektronik ortamda erişilebilecek. "akademik.yok.gov.tr" adresinde hizmet veren sisteme kullanıcılar, bilgisayarlarından veya cep telefonlarından ulaşabilecek.
Sistem üzerinden yayınlanan bilgiler, YÖKSİS akademik özgeçmiş sistemi ve tez merkezi uygulamalarına YÖK, üniversiteler veya akademisyenler tarafından girilen verilerden oluşuyor. Verilerin güvenilirliği için mümkün olduğunca kaynağından alınması hedeflendi. Yabancı dil bilgisinin ÖSYM, proje bilgilerinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB ve üniversiteler, yayın bilgilerinin ulusal ve uluslararası yayın veri tabanlarından, patent bilgisinin ise Türk Patent Enstitüsünden alınmasına yönelik protokoller de imza aşamasında.
Sistemde, akademisyenlerin adı, soyadı, bilim ve faaliyet alanlarını içeren anahtar kelimeler ile kitap, makale, tez, patent, proje, bildiri ve sanatsal faaliyetler gibi alt başlıklarda arama yapılabilecek.
YÖKAkademik sisteminde, profil sayfasında yayınlanan bilgilerin tamamı ilgili akademisyenin kontrolü altında olacak ve tüm güncellemeler yine akademisyenler tarafından yapılacak.
Sisteme, akademisyenlerden 74 bin 384'ü makale, 42 bin 441'i kitap, 66 bin 196'sı bildiri, 61 bin 636'sı ders, 129 bin 352'si akademik görev, 51 bin 980'i idari görev, 135 bin 974'ü öğrenim bilgisi, 85 bin 209'u üniversite dışı deneyim, bin 292'si patent bilgisi, 57 bin 587'si proje bilgisi, 60 bin 969'u Üniversiteler Arası Kurul temel alan verisi, 118 bin 153'ü yabancı dil bilgisi, 412 bin 804'ü de tez bilgisi girişi yaptı.