1 Ocak'tan itibaren Kredi Kartı sahiplerini bekleyen ücret şoku
Savunma sanayii yatırımları için kredi kartlarından her yıl 750 TL alınacak! 1 Ocak 2024'te başlayacak bu düzenleme ile milyonlarca vatandaş etkilenecek. Ücretler fona aktarılacak. İşte detaylar...

Oluşturma Tarihi: 2024-10-12 09:28:23

Güncelleme Tarihi: 2024-10-12 09:33:19

Savunma sanayii yatırımlarına kaynak sağlamak için yeni düzenlemeler yürürlüğe girmeye hazırlanıyor. Araç, gayrimenkul alım-satımı, noter işlemleri ve kredi kartlarından alınacak ücretler, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na aktarılacak. Düzenleme, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor.

KREDİ KARTLARINDAN YENİ ÜCRET

AK Parti tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan yasa teklifi ile kredi kartları üzerinden Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na yıllık 750 TL hizmet bedeli alınması planlanıyor. Limiti 100 bin TL ve üzeri olan kart sahipleri, her yıl bu bedeli ödeyecek.

ÜCRET 1 OCAK'TA KESİLECEK

Kanun teklifine göre, bu ücretin kesilmesi 1 Ocak 2024 tarihinde başlayacak. Kredi kartı limiti yıl içinde artarsa veya yeni bir kart alınırsa, bu kartlar da hizmet bedeline tabi olacak. Kart sahiplerinden, ocak ayında alınacak ücret banka tarafından tahsil edilip fona aktarılacak.

SAVUNMA SANAYİİNE EK KAYNAK

Savunma sanayiine ek kaynak oluşturmak için yürürlüğe girecek bu düzenleme, sadece kredi kartlarını kapsamıyor. Gayrimenkul ve noter işlemlerinden de pay alınacak. Tapu ve noter işlemleri kapsamında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı ücret kesilecek.

GAYRİMENKUL SATIŞLARINDA ÜCRET

Yeni düzenlemeye göre, gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemler için 375 TL hizmet bedeli alınacak. Aynı şekilde, noter işlemlerinde de sıfır araç tescilleri için 3 bin TL, ikinci el araçlar için 1.500 TL ödenecek.

"VERGİ DEĞİL, HİZMET BEDELİ"

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamada, alınacak bu ücretlerin "vergi değil, bir hizmet bedeli" olduğunu belirtti. Hedefin ise yıllık 75-80 milyar TL katkı sağlamak olduğunu ifade etti.

MOTORLU TAŞITLAR VE YENİ VERGİLER

Düzenlemeler sadece kredi kartları ve gayrimenkul işlemleri ile sınırlı kalmıyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi kapsamına, 100 CC altı motosikletler de dahil edilecek. Ayrıca drone ve kol saatleri gibi belirli ürünlerde de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanacak.