Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

“2023 şimdiden bize altının neden hüküm süreceğini gösteriyor”

Arabian Business dergisinde yayımlanan makalede, küresel ekonomik belirsizliğin altın için olumlu olduğunu belirterek, “Altın, bu yıl da enflasyondan, siyasi istikrarsızlıktan ve borsadaki gerilemeden korunmak için bir çıpa yatırımı olmaya devam edecek” dedi.  

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-26 11:16:44

“2023 şimdiden bize altının neden hüküm süreceğini gösteriyor”

Özellikle önceki yıl kripto para piyasasında yaşanan büyük düşüşlerden sonra ‘güvenli liman' olarak adlandırılan sarı metal altına ilgi her geçen gün artıyor.

Altının yatırım potansiyeli, daha genç ve teknolojiden anlayan yatırımcıların da ilgisini çekmeye başladı.

Dubai'de yayınlanan ve küresel ve bölgesel haber analizlerine odaklanan haftalık iş dergisi Arabian Business'de yayımlanan makalede, “Borsa zorluklarla karşılaşmaya devam ederken, altının yatırımcılar arasında popüler bir seçenek olmaya devam” denildi.

Arabian Business'de ‘Aziz Moti' imzasıyla yayımlanan, “2023 şimdiden bize altının neden hüküm süreceğini gösteriyor” başlıklı analiz haber şöyle:

2022, küresel olarak finansal piyasalar için çalkantılı bir yıl oldu. Hisse senetleri keskin bir darbe alırken, kripto para birimleri zorlu kripto kışına göğüs gererken ve merkez bankaları enflasyon oranlarını ehlileştirmek için şiddetle mücadele ederken, altın bir kez daha yatırımcılar için güvenli bir sığınak haline geldi .

Ocak 2023, piyasalar sert ekonomik gerçeklerle mücadele etmeye devam ederken, yatırımcıların finansal sığınak için altına ve diğer değerli metallere akın etmesiyle başladı. Yılın başında külçe altın yüzde 5,7'lik bir artış yaşadı ve hem perakende, kurumsal hem de devlet alıcılarının ilgisini çekti.

Sıklıkla verilen ancak çabucak unutulan bir tavsiyedir uzun vadeli bir bakış açısıyla çeşitlendirilmiş bir portföyü sürdürmek, her tür yatırımcı için çok önemlidir. 2023, altının bize neden zamanın testinden geçtiğini hatırlattığı yıl olacak. Yatırımcı duyarlılığı değişiyor

Sarı metal, BAE'nin dokusunda her zaman güçlü bir rol oynasa da, geçen yıl önemli ölçüde arttı. Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) yeni verilerine göre BAE'li tüketiciler, 2022'de BAE'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artışla 46,9 ton altın takı satın aldı. Bu, BAE'yi Suudi Arabistan, Mısır ve Kuveyt'i geride bırakarak Orta Doğu'daki altın satışlarında kesin bir şekilde bir numaralı noktaya yerleştirdi. Gerçekten de, tüm Orta Doğu bölgesi, 2022'de yıllık yüzde 15'lik bir talep artışıyla 190,4 tona tanık oldu.

2022'de yıllık talep, altın için istisnai bir yıl olan 2011'e neredeyse eşit olan yüzde 18'lik bir artışla 4.741 tona ulaştığı için, hikaye küresel olarak aynı. Verilere bakılacak bir şey varsa, yatırımcı duyarlılığında emtiaya yönelik belirgin bir kayma olduğu açıktır.

Altının yatırım potansiyeli, daha genç ve teknolojiden anlayan yatırımcıların da ilgisini çekmeye başladı. Millennials, değerli metallere yatırım yapmanın bir yolu olarak dijital platformlara ve 'DigiGold'a ilgi duyuyor. BAE'de ve daha geniş GCC bölgesinde, fiziksel altın ticareti için dijital platformlar, daha önce karşılanmamış bir talebi karşılıyor.

Bu, dijital tekliflerin rahatlığına ve güvenilirliğine alışmış bir nesil ve altın yatırımı da bir istisna değil. Perakende tüketicilerin altına yatırım yaparken sahip oldukları en büyük endişelerden biri, metalin güvenli bir şekilde depolanmasıdır. Dijital altın, tüketicilerin ihtiyaç duyduğu emniyet ve güvenliği sağlarken aynı zamanda fiziksel mülkiyet konusunda gönül rahatlığı sunarak bu endişeyi hafifletmeyi teklif ediyor.

Depolama, güvenlik ve nakliye ile üçüncü bir tarafın ilgilenmesiyle dijital olarak fiziksel altın satın alma yeteneği, daha genç bir yatırımcı demografisini altın yatırımına girmeye ikna etti. Dünyanın en büyük ikinci altın takı tüketicisi olan Hindistan'da, Axis My India tarafından yapılan bir anket, Hintli gençlerin (18-24 yaş arası) yüzde 15'inin dijital altına yatırım yapmak istediğini ortaya koydu , bu diğer yaş gruplarına göre daha fazla. Altın ve kripto

bitcoin

Y kuşağının değerli metale olan yeni ilgisine katkıda bulunan faktörlerden biri, belki de genç nesil tarafından çokça tercih edilen bir varlık sınıfı olan kripto para birimlerinde 2022'de yaşananların korkunç görüntüsüdür.

Bugün piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, 2022'de yıllık yaklaşık yüzde 65'lik bir düşüş yaşadı. Bununla birlikte, cazibesine sadık kalan altın, 2022'nin sonuna kadar yüzde 0,4'lük bir artış göstererek bir değer deposu olarak itibarını doğruladı. Kalbi zayıf olanlar için kasvetli bir performanstı ve birçoğunu kripto alanının geleceğine dair sarsılmış bir güven bıraktı.

Emtianın volatilite eksikliğinin, kripto paranın iki ucu keskin kılıcını alan tarafta olan yatırımcıları cezbeden bir kalite olduğunu da belirtmekte fayda var. 2022'nin ikinci yarısında kripto endüstrisini rahatsız eden düzenleyici kaygılarla birleştiğinde, külçenin istikrarlı, düzenlenmiş ve somut kullanımının birçok yatırımcıyı daha muhafazakar bir seçenek aramaya ikna ettiği açık. Ekonomik tahmin

2022 yılında altın fiyatlarının değer kazanmasına yol açan faktörlerin başında ABD hisse senetlerinin önemli bir ayı piyasasına gerilemesi oldu. S&P 500, 2022'de yüzde 19,44 düşüş kaydederek 2008'deki büyük mali krizden bu yana en kötü yıllık performansı kaydetti.

Hisse senedi portföyünüzü çeşitlendirmenin, keskin bir ekonomik gerilemeyi atlatmak için yeterli olmadığı açıktır. Çalkantılı dönemlere karşı korunmak için varlık sınıflarının çok yönlü dağılımı gereklidir ve bu açıdan en güvenilir emtialardan biri olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle, borsa zorluklarla karşılaşmaya devam ederken, altının yatırımcılar arasında popüler bir seçenek olmaya devam etmesi bekleniyor. jeopolitik faktörler

2022'nin sonlarına doğru yaklaşmakta olan bir durgunluktan neredeyse kesin olarak bahsedilirken, yeni yıl daha ölçülü bir perspektif ortaya çıkardı. Ocak ayında IMF, küresel ekonomik görünümü 2023'te dünya ekonomisinde öngörülen yüzde 2,9'luk bir büyümeye yükselterek , bu yıl küresel bir resesyona gireceği endişelerini ortadan kaldırdı. Haber, Çin'in Kovid kısıtlamalarını gevşetmesi ve bu yıl yüzde 5,2 büyümesi öngörülen ekonomisini yavaş yavaş yeniden açmasıyla geldi. Ayrıca, merkez bankalarının enflasyonla mücadele çabaları, küresel enflasyonun zirve yapabileceği yerler için daha iyimser bir görünüme yol açmıştır.

new yor

Koşulların bu konuda iyileşmeye devam etmesi durumunda, bunun sonucunda fiyatlarda muhtemelen minimum hareket olacağı öne sürülebilirse de, özellikle Ukrayna'daki savaş devam ederken, bu değerlendirmeyi gölgeleyen büyük belirsizliği belirtmekte fayda var. Öngörülemezlik bol olduğu sürece, yatırımcılar cesur bahisler yapmaktan kaçınacak ve altın, finansal güvenli liman yatırımı olarak aranmaya devam edecek.

2023 görünümü

Altın, önümüzdeki yıl enflasyondan, siyasi istikrarsızlıktan ve borsadaki gerilemeden korunmak için bir çıpa yatırımı olmaya devam edecek. 2023'ün ilk yarısının, dünya çapındaki tedarik zincirleri, enflasyon ve emtia piyasaları üzerinde önemli bir etkiye sahip olan finansal belirsizliğin damgasını vuracağı tahmin ediliyor. Sonuç olarak, portföylerinde dengeyi yeniden sağlamak ve gelecekteki herhangi bir finansal kargaşaya hazırlanmak isteyen yatırımcılar arasında altına olan ilginin devam etmesi bekleniyor.

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara