Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından sunulan 2025-2027 Orta Vadeli Plan (OVP), kıdem tazminatının geleceği konusunda tartışmalara yol açtı. OVP'de, kıdem tazminatının kaldırılacağına dair net bir bilgi bulunmuyor ancak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi öne çıkıyor. Peki, 2024'te kıdem tazminatı kalkacak mı? Tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir? İşte detaylar...
OVP'DE KIDEM TAZMİNATI YOK MU?
Yeni Orta Vadeli Plan'da, "Otomatik Katılım Sistemi" (OKS) ve "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi" ile ilgili ifadeler öne çıkıyor. Ancak, OVP'de doğrudan kıdem tazminatının kaldırılacağına dair bir açıklama yer almıyor. Bunun yerine, işverenlerin kıdem tazminatını aylık olarak bir sisteme yatıracağı ve emeklilik döneminde tamamlayıcı maaş olarak alınabileceği belirtiliyor.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?
Tamamlayıcı emeklilik sistemi, işverenlerin işçilerin kıdem tazminatını bir tür emeklilik tasarrufu olarak yatıracağı bir sistemdir. Bu sistem, kıdem tazminatının yerine geçebilir ve işçiler emekli olduklarında ek bir maaş olarak geri alabilirler. Bu model, mevcut kıdem tazminatının yerini almayı ve işçilerin emeklilik döneminde ek bir güvence sağlamayı amaçlıyor.
KIDEM TAZMİNATI NEDİR?
Kıdem tazminatı, çalışanların belirli süre boyunca aynı iş yerinde çalıştıktan sonra, iş sözleşmesinin sona ermesi durumunda işveren tarafından ödenen bir tazminattır. Türkiye'de 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenir ve işçilerin iş güvencesini destekler.
2024 KIDEM TAZMİNATI TAVANI VE TABANI
2024 yılı itibarıyla kıdem tazminatı tavanı 41 bin 827 TL olarak belirlenmiştir. Asgari ücretle çalışanlar için kıdem tazminatı tabanı ise 20 bin 2 TL olarak uygulanmaktadır. Kıdem tazminatının hesaplaması, işçinin brüt maaşı ve çalışma süresine göre yapılır.