Dolar

35,3743

Euro

36,4897

Altın

2.999,93

Bist

10.075,17

2025'e kötü giriş: Avrupa'nın gazı kesildi!

Avrupa kıtası 2025 yılına tarihinin en büyük enerji krizlerinden biriyle girdi. Gazprom'dan yapılan açıklamada, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya sevkiyatına ilişkin anlaşmanın dün itibarıyla sona erdiği belirtildi. Ukrayna Enerji Bakanı German Galushchenko yaptığı açıklamada, 'Rus gazının akışını durdurduk. Bu tarihi bir olay. Rusya pazarlarını kaybediyor, mali kayıplar yaşayacak. Avrupa, Rus gazını bırakma kararını çoktan vermişti' dedi.

3 Gün Önce Güncellendi

2025-01-02 09:40:29

2025'e kötü giriş: Avrupa'nın gazı kesildi!

Avrupa kıtası 2025 yılına tarihinin en büyük enerji krizlerinden biriyle girdi. Gazprom'dan yapılan açıklamada, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya sevkiyatına ilişkin anlaşmanın dün itibarıyla sona erdiği belirtildi. Ukrayna Enerji Bakanı German Galushchenko yaptığı açıklamada, "Rus gazının akışını durdurduk. Bu tarihi bir olay. Rusya pazarlarını kaybediyor, mali kayıplar yaşayacak. Avrupa, Rus gazını bırakma kararını çoktan vermişti" dedi.

DOĞAL GAZ ALTERNATİF ARAYIŞI

Ukrayna'nın söz konusu sözleşme sayesinde yılda yaklaşık 1 milyar dolar, Gazprom'un ise yılda 3 milyar dolardan fazla gelir elde ettiği tahmin ediliyor. Rus gazını Avrupa'ya taşıyan ana boru hatları Kuzey Akım 1, Kuzey Akım 2 ve Yamal-Avrupa da atıl duruma düşerken Ukrayna'dan sevkiyatın durması halinde tek güzergah olarak Türkiye ön plana çıkıyor. Her biri yıllık 15.75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşan TürkAkım, bugüne kadar Türkiye'ye 40, Avrupa'ya ise 53 milyar metreküpten fazla doğalgaz arzı sağladı.

Avrupa, Ukrayna savaşı sonrası Rus gazı tüketimini keskin bir şekilde azaltsa da, Avusturya, Macaristan, Slovakya ve bazı Balkan ülkeleri hâlâ Ukrayna üzerinden gelen Rus gazına bağımlı halde. 60 yıldır devam eden gaz akışının durdurulması, bu ülkeler için ciddi sıkıntı anlamına geliyor. Avrupa Birliği, 2022'de Ukrayna'da savaşın başlamasının ardından Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmak için harekete geçmiş, alternatif kaynaklar aramaya başlamıştı. Slovakya ve Avusturya gibi ülkeler alternatif güzergâhlar bulurken, Moldova anlaşmanın sona ermesinden en çok etkilenen ülkelerden biri oldu. Moldova, akışın kesilmesi nedeniyle gaz kullanımını üçte bir oranında azaltmak için önlemler almak zorunda kalacak. Ukrayna'ya komşu ülkelerden Macaristan ise Karadeniz'den geçen TürkAkım üzerinden güneyden Rus gazı alımına devam edebilecek.

Sabah

SON VİDEO HABER

Ferdi Tayfur için helva dağıtıldı

Haber Ara