Dolar

34,2949

Euro

37,1729

Altın

3.011,78

Bist

8.835,40

44 Bin TL sınırında! İstanbul un en uygun ve pahalı kiralık ev bölgeleri

Kira artış hızı yavaşlasa da İstanbul un bazı bölgelerinde 44 bin TL ye varan fiyatlar dikkat çekiyor.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-25 08:12:00

44 Bin TL sınırında! İstanbul un en uygun ve pahalı kiralık ev bölgeleri

İstanbul'da konut kiraları rekor seviyelere ulaştı; en uygun ilçelerde dahi kiralar 13 bin 800 TL'den başlıyor. En pahalı ilçelerde ise kira bedelleri 44 bin TL'ye kadar çıkıyor. Emlak uzmanları, yaz aylarıyla hızla artan kira fiyatlarının yavaşladığını ancak yüksek seviyelerde sabit kaldığını belirtti. Özellikle Beykoz, Adalar, Kadıköy ve Şile gibi ilçelerde kira artışları yüzde 30'un üzerine çıkarak İstanbul genelinde ortalama kira bedelini 24 bin 400 TL seviyesine taşıdı.

YÜZDE 25 ZAM SINIRI KALKTI
1 Temmuz itibariyle yüzde 25 kira artış sınırının kaldırılması sonrası, kiralar enflasyona endeksli olarak belirlenmeye başlandı. Eylül ayı itibariyle TÜFE'nin 12 aylık ortalaması üzerinden zam yapılırken, kira artış hızı yıllık yüzde 45,2'ye geriledi.

KİRALAR NEDEN YÜKSELDİ?
Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, İstanbul'da kira artış hızının yavaşlamasında birçok faktörün etkili olduğunu ifade etti. Özellikle asgari ücrete ara zam yapılmaması ve boş konutların tekrar kiraya verilmesi, piyasayı dengeleyen unsurlar arasında yer aldı. Özelmacıklı, kısa dönemli kiralamalar ve eşyasız evlerin piyasaya kazandırılmasının da kira artışını sınırladığını belirtti.

EV TAŞIMAK İSTEYENLER DİKKAT!
Özelmacıklı, “Eğer bir ev değişikliği düşünülüyorsa yıl sonuna kadar taşınmakta fayda var” diyerek, fiyatların yıl sonuna doğru daha da artabileceğine dikkat çekti.

İLÇE İLÇE KİRA ORTALAMALARI
İstanbul genelinde ortalama kira bedeli 24 bin 400 TL olurken, bazı ilçelerde ise fiyatlar 13 bin 800 TL seviyesinde seyrediyor. İşte ilçe ilçe kira fiyatları:

  • Esenyurt: 13 bin 800 TL
  • Sultangazi, Avcılar, Sultanbeyli: 16 bin TL
  • Kartal: 25 bin 200 TL
  • Üsküdar: 26 bin 600 TL
  • Beşiktaş: 39 bin 900 TL
  • Sarıyer: 44 bin TL

EN FAZLA ARTIŞ BEYKOZ VE KADIKÖY'DE
İstanbul'da kira fiyatlarının en çok arttığı ilçelerin başında Beykoz gelirken, diğer yüksek artış yaşanan ilçeler arasında Adalar, Beyoğlu ve Kadıköy bulunuyor. Öte yandan, Sarıyer, Esenyurt ve Başakşehir gibi ilçelerde fiyat artışları yüzde 10-15 bandında sınırlı kaldı.

GAYRİMENKUL UZMANI UYARDI
Özelmacıklı, İstanbul'da konut kiralarının artış hızının neden yavaşladığına dair şunları belirtti: “Asgari ücrete zam yapılmaması, konut piyasasına etki etti. Ayrıca eşyasız konutların tekrar kiraya verilmesi piyasada denge sağladı.”

Haber Ara