Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

5 liranın 1 lirasını online ödüyoruz

Banka ve kredi kartlarıyla yapılan ödeme ve tahsilat işlemlerinin yüzde 21,89’u diğer bir ifadeyle her 5 liralık ödemenin 1 lirası artık online kanallar üzerinden yapılıyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-22 19:47:28

5 liranın 1 lirasını online ödüyoruz

İnternetin geniş kitleler tarafından kullanıma başlanması ve bilgi teknolojilerindeki yenilikler tüm dünyada hızla artan bir dijitalleşme rüzgarını beraberinde getirdi. Türkiye ve dünya genelinde dijitalleşme rüzgarından en çok etkilenen, fayda sağlayan ve bazı noktalarda öncülük eden sektörlerin başında bankacılık ve finans geliyor.

Türk bankaları dijital seviyeyi artırdı

2000'li yıllarda başlayan ve son dönemde hızlanan mevzuatsal düzenlemeler ve yapılan teknolojik yatırımlar neticesinde, Türkiye dijital bankacılık alanında dünyada örnek gösterilen öncü ve yenilikçi ülkeler arasına girmeyi başardı. Kartlı ödemeler alanında yapılan Chip&Pin ve 3D Secure gibi güvenlik önlemleri, temassız ödemelerin yaygınlaşması ve yurt dışında bir çok ülkede Buy Now Pay Later (şimdi al sonra öde) adıyla yeni keşfedilen buna karşın ülkemizde ise yıllardır uygulanan taksitli ödemeler sayesinde kartlı işlem penetrasyonu hızla artış gösterdi. Birçok banka sunduğu internet ve mobil bankacılık sistemleriyle müşteri deneyimini şubesiz bankacılık kanallarına taşıdı.

Online ödemelerde artış

Eçözüm Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Refik Sarıtepe, “Online Tahsilat ve Açık Bankacılık çözümlerimiz ile bankacılık sektörüne entegre oluyoruz, tahsilatların ve hesapların takip hızı ve kalitesi bu zincirle artıyor” diyerek bankacılık alanında dijitalleşmenin en hızlı yaşandığı alanların başında ise internet üzerinden yapılan online ödemelerin geldiğine dikkati çekti. Sarıtepe, online Tahsilat ve Açık Bankacılık Ürünleriyle zincirin kilit hizmetlerini sunduklarının altını çizerek şöyle devam etti:
"Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre; Yerli Banka ve Kredi kartları ile yurt içinde yapılan tüm alışverişlerin toplamı 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 1.123 Milyar TL olurken, internet üzerinden yapılan kartlı ödemelerin toplamı yüzde 48'lik artışla 246 Milyar seviyesine ulaştı. Artık banka ve kredi kartlarıyla yapılan ödeme ve tahsilat işlemlerinin yüzde 21,89'u diğer bir ifadeyle her 5 liralık ödemenin 1 lirası artık online kanallar üzerinden yapılıyor"

Açık bankacılığa yol açıldı

Başta online ödeme ve tahsilatlar olmak üzere bankacılık sektörünün dijitalleşme yolculuğunda en önemli yol arkadaşlığını Fintech'lerin yaptığı da bilinmekte.Bankalar ile Fintech'lerin yakın çalıştığı ve iş birliği yaptıkları bir diğer alan ise Açık Bankacılık. Bankacılık ve finans sektöründeki dijital dönüşüme paralel olarak online bankacılık alanında yaşanan gelişmelerin neticesinde artan ürün çeşitliliği ve online ürünlere kolay erişim sayesinde birçok firma farklı bankalarla çalışmaya başladı.

Daha geniş kitlelere yayılacak

Online Ödeme ve tahsilat alanında önümüzdeki dönemde Bankacılık ve Fintech iş birlikleri ile birçok yenilikçi ürün ve hizmetin yaygınlaştığını göreceğiz. Bunlara örnek olarak mobil telefonlar üzerinden temassız ödemelerin kabul edildiği SoftPos uygulamalarını ve dijital kredi uygulamalarını verebiliriz.Mobil cihazlarımız üzerinde çalışan SoftPos'lar yakın zamanda olmasa da orta vade de fiziksel posların yerini alabilecek yıkıcı bir teknoloji olabilir. Diğer yandan son dönemlerde bazı büyük e-ticaret sistemlerinde karşımıza çıkan online kredi ile ödeme uygulamalarının daha geniş kitlelere yayıldığını görebileceğiz.

FAST, KOLAS kolaylığı

Pandeminin etkisiyle daha hızlı artan ve benimsenen dijitalleşme taleplerinin son dönemlerde hayatımıza giren FAST, TR Karekod, KOLAS ve mayıs ayında devreye girecek uzaktan müşteri edinim gibi düzenlemelerle desteklendiğini görmekteyiz. Bankalar uzaktan müşteri edinimi sayesinde, teknolojinin yardımı ile müşteri tanımlama süreçlerini daha kolay ve hızlı yapabilecekler. Müşteriler daha önce çalışmadıkları bir bankanın müşterisi olmak için şubeye gitmek zorunda kalmayacak. Bu gelişmelere ilave ve tamamlayıcı olarak çok yakın zamanda yurt dışında örneklerini gördüğümüz Dijital Banka kavramıyla karşılaşacağız. Kısaca Dijital Banka'yı tarif edecek olursak. Şubesi olmayan müşterilerine sadece dijital ortamda hizmet veren bankalar olarak tanımlayabiliriz.

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara