5 Milyon TL üstü borçlular teşhir edildi! Devlet tahsil edemiyor
Türkiye nin 'vergi yüzsüzleri' teşhir edildi! Devlete milyarları bulan vergi borçları olan 36 bin mükellefin büyük kısmının borcu tahsil edilemiyor; Bakan Şimşek, bu borçların çoğunun tahsilinin mümkün olmadığını belirtti.

Oluşturma Tarihi: 2024-11-02 09:42:00

Güncelleme Tarihi: 2024-11-02 09:44:10

Kamuoyunda “vergi yüzsüzleri” olarak bilinen, devlete milyonlarca lira borcu olan mükelleflerin isimleri açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu borçların büyük kısmının tahsil edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

TAHSİLAT KAPASİTESİ SINIRLI

5 milyon TL'yi aşan borçları olan tam 36 bin 806 mükellef, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesinde teşhir edildi. Bakan Şimşek, bu borçlardan 812.8 milyar liranın tahsil edilemediğini açıklayarak, borçlu mükelleflerin mal varlıklarının yetersiz olduğunun altını çizdi. “Vadesi dolduğu halde ödenmeyen vergi ve cezaların toplamı 914.9 milyar lirayı buldu ancak bunların yüzde 88.8'inin tahsil edilme imkanı yok” dedi.

MAL VARLIĞI OLMAYANLAR LİSTEDE

Şimşek, borçların neden tahsil edilemediğine de açıklık getirdi: “Bu mükelleflerin veya kanuni temsilcilerinin mal varlıkları yok. Devlet tüm yasal işlemleri uygulasa da alacakları tahsil edemiyor. Bu alacaklar zaman aşımına uğramadıkça yasal kayıtlarda kalmaya devam edecek. Öte yandan, listede sadece vergi borçluları değil, eksik beyan veya usulsüz vergi iadesi alanlar da bulunuyor” dedi.

BORÇ ÖDEMEDE KOLAYLIK SAĞLANIYOR

Şimşek, devletin vergi alacaklarının tahsili konusunda titizlikle çalıştığını belirterek, borç ödemede zorluk yaşayan mükellefler için taksitlendirme imkanları sunduklarını söyledi. “Vergiler, devletin en önemli gelir kaynağı. Bu yüzden zamanında ödenmesi kritik. Ancak, çalışıp üreten ancak ödeme güçlüğü çeken fertler için her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

EN YÜKSEK BORÇLU İSİMLER LİSTELENDİ

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan iki farklı listeyle, 5 milyon TL'yi aşan borcu olan mükelleflerin detayları da paylaşıldı. İlk listede, Yurtpet Akaryakıt gibi şirketler yer alırken, ikinci liste, Türktab Tütün Mamülleri gibi yüksek borçlu isimleri kapsadı.