8 Eylül 1999 öncesi işe başlamış 45 yaşında kadın çalışan EYT ile emekli olacak mı? (40-42-43-44-45 yaş)
8 Eylül 1999 öncesi işe başlamış 45 yaşında kadın çalışan EYT ile emekli olacak mı? Yüz binlerce çalışanın merakla beklediği EYT düzenlemesine dair detaylar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak. 8 Eylül 1999 öncesi işe girmiş olan vatandaşlar yaş sınırı ile emekli olup olamayacağını araştırmaya başladı. Peki 42-43-44-45 yaşındaki kadın ve erkek çalışanlar EYT ile emekli olur mu?

Oluşturma Tarihi: 2022-12-28 20:00:04

Güncelleme Tarihi: 2022-12-28 20:00:04

8 Eylül 1999 öncesi işe başlamış 45 yaşında kadın çalışan EYT ile emekli olacak mı? Yüz binlerce çalışanın merakla beklediği EYT düzenlemesine dair detaylar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak. 8 Eylül 1999 öncesi işe girmiş olan vatandaşlar yaş sınırı ile emekli olup olamayacağını araştırmaya başladı. Peki 42-43-44-45 yaşındaki kadın ve erkek çalışanlar EYT ile emekli olur mu?

Milyonlarca kişinin sabırsızlıkla beklediği EYT düzenlemesinde sona gelindi. 2023 yılına girilemden EYT düzenelemsini masadan kaldırmayı düşünen hükümet konuya ilişkin çalışmalarına devam ediyor. EYT konusunda en tartışmalı konulardan bir tanesi de emeklilte yaş sınırı. 42 yaşından büyük ve 45 yaş aralığında olan kadınlar da emekli olup olamacayklarını bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması ile EYT düzenlemesinde detaylar netlik kazanacak. 8 Eylül 1999 öncesi işe başlamış 45 yaşında kadın çalışan EYT ile emekli olacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan çok beklenen EYT düzenlemesinin son halini kamuoyu ile paylşacak. ERdoğan'ın açıklamaları büyük bir heyecanla bekleniyor. EYT'de yaş sınırı konusunda gelecek açıklamalar b,üyük bir heyecanla bekleniyor.

EYT'de yaş sınırı olacak mı?

Bakan Bilgin, "EYT'de yaş aralığı olabilir mi?" sorusuna yanıt verdi. Bilgin "İhtimal dahilindedir, değerlendirilecektir. Dikkat ederseniz olacak demiyorum, netleşmedi." diye yanıtladı. Bilgin, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra son kararın verileceğini kaydederek, "İmkanlar nispetinde en kapsayıcısını yapacağımızı söyleyebilirim." ifadesini kullandı. EYT'de en büyük tartışma yaş sınırında

EYT'de yaş sınırının olup olmayacağı merakla bekleniyor.

EYT'de en önemli belirsizliklerden biri yaş şartının gelip gelmeyeceği. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında bu ay başında Bakan Bilgin ve Bakan Nebati'nin de yer aldığı bir toplantı yapıldı. Kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı son zamanlarda gündeme gelmişti. EYT'de sigorta başlangıç tarihi kaç?

EYT kapsamına ilk sigortalılık başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesi olup, prim gün sayısı ve sigortalılık süresini doldurmuş, ancak yaşını dolduramamış olanlar girmektedir. Eğer düzenleme 8 Eylül 1999 öncesinde daha önce var olan kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü doldurma koşulunu getirirse, EYT mağdurlarının tamamı bu düzenlemeden yararlanır.

EYT ile kaç kişi emekli olacak?

EYT'lilerin sayısına ilişkin soruya Bilgin, "Aralık başındaki rakam 1 milyon 900 bindi. Sayılar her ay artıyor. Ocak başında 2 milyonu geçebilir. 1 milyon 900 bin kişi, yaş şartı hiç konmasaydı, diğer iki şartı yani prim gün sayısını ve süresini yerine getirdiyse emekli olabilecekti. Bunların yaklaşık 400 bini memur, yaklaşık 480 bini Bağ-Kur'lular, çoğunluğu da 4A'lılar yani özel sektörde ağırlıklı olarak çalışanlar. Hiç işi olmayan, bir yerde çalışmayan ama yaşı bekleyenlerin sayısı da 274 bin kişi." yanıtını verdi. Askerlik borçlanması ile sigorta başlangıcı öne çekilir mi?

Askerlik borçlanması ile işe başlangıç tarihinin erkene (1.5 yıl) çekilmesini isteyen kişinin talebi SGK tarafından reddedildi. Memuriyetten önce askerlik yaptığı gerekçesiyle reddedilen bu durum sonrasında Fevzi K. konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme, o dönem kamu görevinde çalışmadığı gerekçesiyle verilen ret kararını, kanunda öngörülmemiş bir kısıtlamanın 'yorum' yoluyla uygulanamayacağına hükmederek iptal etti. Yaşanan gelişme pek çok kişi tarafından yakından takip ediliyor.

Askerlik borçlanmasıyla işe başlama tarihi erkene alınır mı?

Fevzi K., 1,5 yıllık askerlik süresi kadar sigorta başlangıç süresinin geri çekilmesi ve emeklilik yaşının buna göre hesaplanması için SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı'na başvurdu. SGK, Fevzi K.'nin 14 Ağustos 2000 tarihinde memuriyete başladığı, borçlanmaya konu askerlik yaptığı tarihlerde kamu görevinde çalışmadığı gerekçesiyle talebini reddetti. Fevzi K. da hukuka aykırı olduğunu iddia ettiği SGK kararının iptali ile emeklilik tarihinin tazminat ve maaşlı şekilde 2025 yılı olarak düzeltilmesi için Ankara 18'nci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, davacının 5510 sayılı kanunun ilgili maddesi kapsamında olduğuna, borçlanmaya ilişkin askerlik görevini yaptığı tarihlerde kamu görevinde çalışmaması nedeniyle verilen ret kararını, kanunda öngörülmemiş bir kısıtlamanın 'yorum' yoluyla uygulanmayacağı kanaatiyle hukuka uygun bulmadı. Kararda, davacının sigortalılık süresinin, sigorta başlangıç tarihinden başlayarak borçlandığı askerlikte geçen süre kadar geriye götürülmesi gerektiğine hükmedildi. SGK'nın kararını hukuka uygun bulmayan mahkeme, iptal kararı verdi. SGK emekli maaşı hesaplama

SGK'nın resmi internet sitesi üzerinden emekli olmak isteyenler tahmini olarak alacakları emekli maaşlarını hesaplayabiliyor. Uygulama ile artık SGK bürolarına "ne kadar maaş alırım?" sorularının da gelemsinin azalması bekleniyor.

4a SGK emekli maaşı hesaplamak için uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap adresine,

4b SGK emekli maaşı hesaplamak için uyg.sgk.gov.tr adresine,

4b SGK emekli maaşı hesaplamak için uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ adresine gidilmesi gerekiyor. Karşınıza çıkan ekranda kişisel bilgilerinizi girerek ne kadar emekli maaşı alınacağının tahmini ekranda ye alacak.