Dolar

34,2319

Euro

37,0125

Altın

3.022,37

Bist

8.838,60

ABD'de bankalar neden battı? Faiz artışı yüzünden mi bankalar battı?

ABD bankalarının bir bir iflasını açıklaması dünya piyasalarını sarstı. Ülkemizde borsa güne düşüşle başladı. ABD'de resesyon söylentilerinin yeniden artmasına neden olan banka iflaslarının nedeni merak ediliyor. ABD'de bankalar neden battı? Faiz artışı yüzünden mi bankalar battı?

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-13 16:59:56

ABD'de bankalar neden battı? Faiz artışı yüzünden mi bankalar battı?

ABD ekonomisi yüksek enflasyon ile mücadele ederken bir yandan da bankacılık sektöründe yaşanan krizle bağuşmaya başladı. ABD'de ilk olarak kripto para piyasalarına yönelik gösteren Silvergate Capital, daha sonra Silicon Valley Bank ve son olarak Silvergate'in iflası açıklandı. ABD'den gelen peş peşe banka iflasları küresel ekonomiyi de derinden sarstı. ABD'de bankacılık sektöründe yaşanan krizin neden ise merak edilmeye başlandı. Peki ABD'de bankalar neden battı? Faiz artışı bankaları batırdı mı?

ABD'de bankalar neden battı?

ABD'de banka iflaslarına yönelik Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Filiz Eryılmaz CNN Türk ekranlarında açıklamalarda bulundu. Eryılmaz açıklamasında "Öncelikle hiç beklenir bir durum değil. En şaşırtıcı durum bu aslında. Bankalara yönelik bir risk görülmemişti. Perşembe günü hisse satışı yapacağını duyurdu banka. Bunu açıklayınca hisselerinde yüzde 60 düşüş oldu. Müşterilerin banka batacak korkusu ile mevduatlarını çekmek istemesi bir krize neden oldu."

Faiz artışı yüzünden mi bankalar battı?

Eryılmaz açıklamasının devamında "Günah keçisi olarak Fed ilan edilmekte. Fed faizleri artırdığı içi devlet tahvili yatırımı olan bankayı zor duruma düşürdü. Bankada bilanço ile ilgili riskler olduğu öne sürülüyor. Sonuç olarak bankaya el konuldu. Diğer bölgesel bankalarda böyle bir sorun yok denildi. Sistemik bir kriz yok denildi. Fed agresifleştiği için gelişmekte olan ülkelerde böyle krizlerin olabileceği ifade edildi. Fed ciddi bir araştırma yaptı. Başka bu tarz banka var mı diye." dedi.

Faiz artışları bankalara zarar mı veriyor?

Dünyanın önde gelen ekonomistleri ABD'de yaşanan banka iflaslarını FED'in faiz artışlarına bağlıyor. Faiz artışlarından reel sektörde direkt burayı etkilemesi iflası tetikledi. Silicon Valley'in 209 milyar dolarlık varlığı ve 175 milyar dolarlık mevduatı bulunuyordu. Goldman Sachs analistleri, 22 Mart'ta yapılacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında faiz artırımı yapılacağı beklentisinden vazgeçerek, bankacılık sisteminde yaşanan stres nedeniyle gelecek aylara dair belirsizlikler bulunduğuna işaret etti.

Haber Ara