Dolar

34,0747

Euro

37,9087

Altın

2.813,90

Bist

9.758,14

Altın alışverişinde tehlike! Sahtecilikten nasıl korunursunuz?

Altın fiyatlarının hızla artmasıyla sahtecilik de arttı. Uzmanlar, 'Altın alırken ses kontrolü ve ağırlık testi ile sahtecilikten kaçınabilirsiniz' diyerek uyarıyor. Kuyumcuların testleri sahte altını anında ortaya çıkarıyor.

5 Gün Önce Güncellendi

2024-09-12 13:22:42

Altın alışverişinde tehlike! Sahtecilikten nasıl korunursunuz?

Son dönemde altın fiyatlarının hızla artması, sahte altın üreten merdiven altı üreticilerin hareketlenmesine neden oldu. Uzmanlar, sahtecilik olaylarından korunmak için altın alırken "ses kontrolü" gibi önemli yöntemlerin uygulanması gerektiğini belirtiyor.

SAHTE ALTINA KARŞI SES KONTROLÜ UYARISI

Altın fiyatlarının rekor kırdığı bu dönemde, sahte altın mağduriyetlerinin önüne geçmek amacıyla uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, vatandaşların altını güvenilir kuyumculardan almaları gerektiğini belirtti. Yaşar, "Hastane veya postane önünde altın satmaya çalışan dolandırıcılara itibar edilmemelidir. Vatandaşlarımız bu tür tuzaklara düşmemelidir" dedi. Ayrıca, sahte altınları anlamanın en güvenilir yöntemlerinden birinin altının sesini dinlemek olduğunu vurguladı.

"ALTINI SAHTESİNDEN AYIRMAK İÇİN BİZ KUYUMCULAR BİR DE SESİNİ DİNLERİZ"

Dernek Başkanı Yaşar, "Altını sahtesinden ayırmak için biz kuyumcular bir de sesini dinleriz. Altının özgül ağırlığı yüksek olduğu için, altın esnemez ve ağırlığı ile sesinden gerçek olduğunu anlarız. Gerekirse altını yakarız; üzerindeki yaldızlar gider ve gerçek maden ortaya çıkar" diye konuştu. Sahte altının teraziye konduğunda farkının hemen anlaşılacağını belirten Yaşar, "Altının özgül ağırlığı 19.20'dir, sahtesinde ise bu değerler düşüktür. Mihenk taşına sürülen altın silinmez; sahtesi tamamen silinir" ifadelerini kullandı.

Haber Ara