Dolar

33,9624

Euro

37,5438

Altın

2.748,07

Bist

9.499,63

Altın Fiyatlarında Fed beklentisi

Altın fiyatları rekor seviyelere yakın seyrederken, yatırımcılar Fed'in yarın açıklayacağı tutanaklar ve Powell'ın Jackson Hole'daki konuşmasıyla faiz politikasına dair ipuçları bekliyor.

3 Hafta Önce Güncellendi

2024-08-20 11:56:56

Altın Fiyatlarında Fed beklentisi

Altın fiyatları, tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 2 bin 521 dolar ile tarihi zirvesine ulaştı. Yatırımcılar, bu hafta başlıca ekonomilerden gelecek verilerin sınırlı olması nedeniyle, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelecek açıklamalara odaklanmış durumda. Fed'in yarın yayımlayacağı Temmuz ayı para politikası toplantısı tutanakları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Jackson Hole'da yapacağı konuşma, faiz politikasına dair ipuçları arayan yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ ALTINI DESTEKLİYOR

Son dönemde Fed yetkililerinden gelen açıklamalar, Eylül ayında faiz indirimi olasılığını gündeme getirdi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari'nin, "Eylül ayında faiz indirimi için tartışma olması gereken bir şey" şeklindeki açıklaması, altının ons fiyatını rekor seviyelere taşıdı. Düşük faiz oranları, altınla rekabet eden Hazine tahvilleri ve dolar gibi faiz getirisi olan varlıkların cazibesini azaltarak, altının yatırım açısından daha çekici olmasını sağlıyor. Bu nedenle, Fed'in faiz kararına etki edecek ekonomik veriler, altın piyasasında önemli bir rol oynuyor.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Altının ons fiyatı 2 bin 521 dolarla tarihi zirvesine ulaşırken, gram altın 2 bin 741 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Saat 11.30 itibariyle ons altın 2 bin 517 dolardan, gram altın ise 2 bin 737 TL'den işlem görüyordu. Çeyrek altın 4 bin 447 TL, Cumhuriyet altını ise 17 bin 853 TL seviyesinde bulunuyor.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Altının güvenli liman olarak çekiciliğine dikkat çeken BMI Baş Emtia Analisti Sabrin Chowdhury, 2024 yılı için “altının birden fazla zirveye ulaşmasının beklendiği yıl” ifadelerini kullandı. Chowdhury, 2024'ün seçim yılı olmasına, Ukrayna'nın yakın zamanda Rusya'ya yeniden saldırmasına ve Orta Doğu'da artan gerilimlere dikkat çekerek, "Altın belirsizlikten güç alıyor ve belirsizlik zirvede" dedi. Citi analistleri ise 2025 ortası itibarı ile ons başına 3 bin dolar tahmini verirken, 2024'ün dördüncü çeyreğinde değerli metalin ons başına fiyatının 2 bin 550 dolar seviyesine geri çekilmesini bekliyor.

Haber Ara