Dolar

34,0216

Euro

38,1387

Altın

2.836,85

Bist

9.889,16

Altın fiyatlarında yeni rekor beklentisi! 2025 tahmini açıklandı

Amerika Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıklamaya hazırlanıyor. Uzmanlara göre faiz indirimiyle altının ons fiyatının 2025'te 3 bin dolara ulaşması bekleniyor. Artan jeopolitik gerilimler ve merkez bankalarının altın alımları fiyatları destekliyor.

1 Gün Önce Güncellendi

2024-09-18 07:44:10

Altın fiyatlarında yeni rekor beklentisi! 2025 tahmini açıklandı

Altın fiyatları için beklenen gün geldi. Amerika Merkez Bankası (Fed), faiz kararını açıklayacak. Beklentiler, faiz indiriminin altın fiyatlarını etkileyeceği yönünde. Uzmanlar, yeni yılda altının ons fiyatının 3 bin dolara ulaşabileceği konusunda uzlaştı.

TALEP ARTIYOR, ALTIN REKOR KIRIYOR

Yıl boyunca jeopolitik gerginlikler ve merkez bankalarının altın alımları nedeniyle rekorlar kıran altında kader günü geldi. ABD Merkez Bankası (Fed), bugün saat 21.00'da faiz kararını açıklayacak. Fed toplantısında, 2020'den bu yana ilk kez bir faiz indirimi ihtimali bulunuyor. Piyasalar birkaç aydır 25 puanlık indirim bekliyordu, ancak son dönemde 50 puanlık indirim ihtimali de gündeme geldi. Bu da ons altının 2.590 dolara, gram altının ise serbest piyasada 2.865 liraya yükselmesine neden oldu.

DÜNYADA TALEP YÜKSELİYOR

Dünyada artan likidite de altın fiyatlarını destekliyor. Goldman Sachs, altın fiyatının 2025 başında 2.700 dolara ulaşabileceği tahminini paylaştı. Bank of America ise 2025'te ons altının 3 bin dolara çıkabileceğini öngörürken, ANZ Group ise 2.900 dolara ulaşacağını belirtti. ABD'de faiz indirimlerinin başlamasıyla birlikte yatırım fonları ve merkez bankalarının talepleri, ons altın fiyatının 2025'te 3 bin dolara ulaşabileceği beklentisini güçlendirdi.

KAPALIÇARŞI'DA SADECE İHTİYAÇ SATIŞI VAR

Altının gram fiyatı, ons fiyatının yanı sıra iç piyasada dolar/TL çarpanından da etkileniyor. Uzman Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Bu dönemde dolar fiyatları sabit kaldığı için gram altın yalnızca ons fiyatından etkileniyor. Ancak dolar yıl sonunda 37 ya da 40 lira olursa, gram altın önce 3 bin lira, ardından 3.500-3.750 lira seviyelerini görebilir" dedi. Kapalıçarşı'da altının şu anda sadece ihtiyaç nedeniyle satıldığını belirtti.

JEOPOLİTİK GERİLİMLER ARTARAK DEVAM EDİYOR

Altının fiyatındaki artışın temel nedeni olarak jeopolitik gerilimlere dikkat çeken Yıldırımtürk, "Hafta sonu Yemen'den İsrail'e füze saldırısı olması, Putin'in Ukrayna-Rusya savaşının bir NATO savaşına dönüştüğünü söylemesi ve emtia ihracatını yasaklaması gibi gelişmeler de emtia fiyatlarını artırdı" ifadelerini kullandı.

BAŞKANIN MESAJLARI ÖNEMLİ

Faiz indiriminin ardından bir sakinleşme olacağını dile getiren Yıldırımtürk, "Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrasındaki ifadeleri de çok önemli olacak. Faiz indiriminin toplamda 75 baz puan mı yoksa 125 baz puan mı olacağı merak konusu. Altın, bugünden sonra artık bu beklentilere göre fiyatlanacak. Doların zayıflaması da altın fiyatlarını destekliyor. Ons altın kısa vadede, yani bu yılın sonunda 2.700 doları görecektir. 2025 başında ise beklenti 3 bin dolar" şeklinde konuştu.

Haber Ara