Dolar

34,1796

Euro

38,2152

Altın

2.937,25

Bist

9.829,19

Altın geriler mi? Dolar düşer mi? İslam Memiş yorumladı

Altın, Fed Başkanı Powell'ın konuşması ve enflasyona bağlı fiyat verilerinin yayınlanması öncesinde rekor seviyeye yakın seyretti. Çarşamba günü tüm zamanların rekorunu kıran altın, ilerleyen saatlerde geriledi. Peki altın fiyatlarında gerileme yaşanır mı? Dolarda düşüş olacak mı?

7 Saat Önce Güncellendi

2024-09-26 18:44:56

Altın geriler mi? Dolar düşer mi? İslam Memiş yorumladı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, CNN TÜRK'e piyasaları değerlendirdi.

İslam Memiş'in değerlendirmeleri şöyle:

ALTIN HALA GÜVENLİ BİR LİMAN MI?

Evet, güvenli liman. Çünkü yıllık getiriye baktığımız zaman veya aylık getirilere baktığımız zaman yine en çok kazandıran yatırım aracı. Bugün yeni bir rekor test etti gram altın. 2 bin 52 lira seviyesine kadar yükseldi. Ons altın 2 bin 680 dolar seviyesine kadar yükseldi. Şu anda 2 bin 660 dolar seviyesinde. Amerika Merkez Bankası Fed'in faiz indirim süreci ve diğer merkez bankaların faiz indirecek olması, bu yükselişlerde veya bu yükselişin başlangıcında etkili oldu. Ama devamında bu hafta özellikle Israil'in başlatmış olduğu bu saldırıların hızını arttırması, jeopolitik gerilim tarafında da sert fiyatlamalara neden oldu. Altın artık bundan sonra jeopolitik gerilimi de fiyatlayarak yoluna devam ettiğini gözlemliyoruz. Şu an itibariyle gram altın 3 bin 61 lira, ons altın 2 bin 665 beş dolar seviyesinde. Orta ve uzun vadede bu yükseliş trendinin devam edeceğini söyleyebiliriz. Yine altın her yıl olduğu gibi yine yatırımcısını koruyan en güvenli liman.

ALTIN ALMAK VEYA SATMAK İÇİN DOĞRU ZAMANI NASIL ANLAYABİLİRİZ?

Altının fiyatına bakmayarak. Yani altın miktarına bakarak yapmak lazım bunu. Altın alınan-satılan bir emtia değildir. Altın yatırım aracıdır ve dolayısıyla altını sürekli miktarı üzerinden alan ve uzun vadeli yatırım olarak gören vatandaşlar geriye baktığı zaman, getiri gördüğü zaman en doğru kararı bize göstermiş oluyor. Ve altın fiyatlarında yaşanan bu hızlı yükselişle birlikte son 22 yılın rakamına baktığımız zaman yüzde 8 binden fazla getirisi oldu gram altının. 2024 yılında bizim altın tarafında bir sloganımız vardı.. 2024 yılında altın, altın çağını yaşayacak ve bugüne baktığınız zaman bütün enstrümanları ezen geçen bir gram altın yatırımcısını yine en çok kazandıran olarak yoluna devam ediyor.

DOLARDAN KAÇIŞ BAŞLAYACAK MI?

Burada yatay ve sakin süreç devam ediyor. Ancak yıl sonu ile yukarı yönlü hareketler devam edebilir. Kişisel öngörüm bu yönde. Bugünkü ekonomik koşullar, bugünkü gerilimler veya bugünkü belirsizlikler düşüşlerin kalıcı olmayacağını gösteriyor. Özellikle euro tarafı çok hareketli. Euro-dolar paritesi şu anda 1,1140 seviyesinde. Burada yıl sonu ile alakalı 1,13 beklentiniz devam ediyor. 2024 yılında euronun dolara kıyasla performansının daha yukarı olacağını söyleyebilirim. Yani euro tarafında biraz daha yukarı. Şunu da özellikle belirtmek isterim; dolar bir yatırım aracı değildir. Doların enflasyonu ciddi anlamda yatırımcıyı zarar ettiriyor. TL bazlı getiriye baktığımız zaman Türkiye'de en az kazandıran yatırım aracı dolardır. Doları kesinlikle bir yatırım aracı olarak görmemek gerekiyor.

SON VİDEO HABER

Sadettin Ökten'den Gazze yorumu

Haber Ara