Geçen hafta piyasalarda riskli varlıklar lehine eğilim devam etti. ABD ve Avrupa'da endeksler enflasyon beklentileri ve tahvil getirilerinin yükselmesi karşısında mali teşvik beklentilerinin devam etmesi ve güçlü gelen bilançoların da desteğiyle haftayı yükselişle tamamladı.
Bankacılık hisseleri arttı
Yurtiçinde endekste bankacılık sektörü ile sanayi sektörü hisseleri arasında sanayi sektörü lehine yükseliş eğilimi göze çarparken bankacılık hisselerinden çıkışlar devam etti. Sanayi tarafının ağır basmasıyla endeks haftayı yükselişle tamamlamayı başardı fakat 1.582 önceki zirvesini henüz test edemedi.
Fitch'in bakışının yorumu
Cuma piyasaların kapanmasının ardından Fitch'in geçen yıl Ağustos ayında “negatif” olarak belirlediği görünümü “durağan” konuma yükseltmesi hafta açılışında piyasalara olumlu yansıyabilir. Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunun "BB-" olarak teyit edildi.
Türk Lirası kasım ayı başından bu yana dolar karşısında yüzde 18 değer kazandı.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının para politikasında sadeleşmeye gidildi.Yatırımcı duyarlılığı ve yerel aktörlerdeki değişim Türk Lirası'nın önemli ölçüde değer kazanmasına, risk priminin düşmesine ve bazı net sermaye girişlerine yol açtı.
ABD'de tahvil getirisi arttı
Geçen haftanın izlenen diğer önemli gelişmesi ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki önemli yükseliş oldu. Tahvil fiyatları düştüğünde yükselen gösterge 10 yıllık Hazine bonosunun getirisi, bu hafta bir yılın en yüksek seviyesi olan % 1,36'ya yükseldi. Bu yükseliş ülke çapında aşılama programındaki ilerlemenin ve daha fazla mali teşvikin ekonomik büyümeyi daha da teşvik edeceği beklentileriyle oluştu.
Aşı haberlerinin tesiriyle
Dünya genelinde tahvillere yönelik satış baskısı yeni haftanın ilk işlem gününde etkisini göstermeye devam ediyor. Enflasyonun hızlanacağı yönündeki beklentilerle Avustralya ve Yeni Zelanda tahvil getirilerinde bu sabah yükseliş görüldü. ABD'de ise 10 yıllık gösterge tahvilin getirisi son bir yılın en yüksek düzeyine çıktı. Tahvillerdeki bu hareket olumlu aşı haberleriyle hisse senetlerinde yaşanan yükselişi de sınırlandırıyor.
Doların hafta seyri
Şubat ayının ilk haftasındaki yükselişi sonrasında geçtiğimiz hafta genelinde geri çekildi izlenen dolar endeksinin hareketine paralel şekilde değer kaybeden parite, 20 günlük hareketli ortalama seviyesinden güç alarak geçtiğimiz Eylül ayından beri devam eden yükseliş kanalı içerisindeki hareketine devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareket parite de satış baskısı oluştururken Sterlin'deki güçlü duruş da pariteyi destekliyor.
Petrolde durum
Brent Petrol, geçtiğimiz hafta 63 dolar seviyesini yukarı yönlü kırarak son 13 ayın zirvesini gördükten sonra yükselişine devam ediyor. ABD'deki soğuk hava koşulları sonrasında bölgede bulunan petrol kuyularında yaşanan arz problemiyle Brent Petrol'ün yukarı yönlü seyri sürüyor. Küresel ekonomideki toparlanma ile birlikte ilerleyen günlerde enerji tüketiminin artması Brent Petrol'ün yukarı yönlü hareketini kuvvetlendiriyor. Kasım ayı başında başladığı yükseliş kanalı içerisindeki hareketini sürdüren petrolde, Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminlerini düşürmesi ve artan korona virüs vakaları ise petrol piyasalarındaki
iyimserliği azaltabilir.
Altında satış sürer mi?
Gram Altın 400 TL seviyesinin altını test etti. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketle birlikte dolar küresel bazda değer kazanırken Ons Altın'da sert geri çekilme takip edilmişti. Yaşanan geri çekilmenin devam etmesi ile Ons Altın 1780 doların altına sarkarken Gram Altın'da 400 TL'nin altını test etti. Doların küresel bazda değer
kazanımının sürmesi durumunda Ons Altın tarafında satış baskısı devam edebilir