Dolar

33,9908

Euro

38,0209

Altın

2.830,23

Bist

9.975,61

Altın yatırımcısına Fed dopingi! rekor seviyeler açıklandı

Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimi altın fiyatlarında rekor getirdi. Uzmanlar, 'ons altının 2700 dolarlara ivmelenebileceğini' belirtti. Gram altının yıl sonunda 3 bin, 3 bin 500 lira seviyesine ulaşması bekleniyor.

13 Saat Önce Güncellendi

2024-09-19 07:32:35

Altın yatırımcısına Fed dopingi! rekor seviyeler açıklandı

ABD Merkez Bankası (Fed), uzun bir aradan sonra faiz oranını 50 baz puan indirerek piyasaları şaşırttı. Faiz indirimi altın fiyatlarını nasıl etkiledi? Uzmanlar önümüzdeki dönemde altın fiyatlarının nasıl şekilleneceği konusunda kritik açıklamalarda bulundu. Ekonomistlerin yorumları ve yeni rekor seviyeleri haberimizde.

ALTIN FİYATLARINDA FED DOPİNGİ
ABD Merkez Bankası (Fed), 4 yıl aradan sonra politika faizini indirdi ve 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Fed'den yapılan açıklamada, faiz indiriminin 11'e karşı 1 oyla kabul edildiği belirtildi. Michelle Bowman 25 baz puanlık indirimden yana olduğu için karşı oy kullandı.

FED'İN ENFLASYON VE RESİSYON ENDİŞESİ
Açıklamada, "enflasyonda kaydedilen ilerleme ve risk dengeleri" göz önüne alınarak federal fon oranının yüzde 4,75-5,00 aralığına indirilmesine karar verildiği ifade edildi. Fed, Mart 2020'de salgın nedeniyle faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığına çekmişti. 2022'de artan enflasyon karşısında faiz artırımlarına başlayan Fed, son faiz indirimiyle resesyon kaygılarını gözler önüne serdi.

SÜRPRİZ KARAR ALTINI NASIL ETKİLER?
Ekonomist Hikmet Baydar altın fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamada, "Piyasa 25 baz puan bekliyordu, ancak 50 baz puan diyenler de vardı. Fed'de resesyon kaygıları arttı. Bu doların tahmin edilenden daha fazla değer kaybetmesi, ons altının 2700 dolarlara doğru yeniden ivmelenmesi anlamına geliyor," dedi.

GRAM ALTINDA BEKLENTİ NE?
Altın fiyatlarındaki hareketlilikle ilgili uzmanlar önümüzdeki dönemde gram altının seyrine dikkat çekiyor. Ons altındaki yukarı yönlü hareketin gram altını da etkilemesi bekleniyor. Dolar/TL'de büyük bir düşüş beklemeyen uzmanlar, gram altının ons altına paralel olarak yukarı gideceği görüşünde.

UZUN VADEDE BEKLENTİLER NETLEŞİYOR
Uzun vadede gram altının 3 bin TL seviyelerine ulaşması bekleniyor. Kısa vadede risk sinyalleri görülse de orta vadede yukarı sinyalleri devam ediyor. Uzmanlar yıl sonu için gram altında 3 bin TL hedefini koruyor. Orta Doğu'daki gelişmelerin piyasanın daha agresif olmasına yol açabileceği belirtiliyor.

ALTINDA REKOR GELDİ
Faiz indirimi sonrası altının ons fiyatı 2.592 doları aşarak yeni tarihi zirvesini gördü. Karar öncesi 2.580 dolar civarında seyreden ons altın, yüzde 1'lik günlük yükselişle rekor kırdı.

GRAM ALTINDA 3500 LİRA HEDEFİ
Ekonomist İslam Memiş, gram altın için yaptığı açıklamada, "Altın yatırımcısı, satış için daha erken. Yıl sonu 3 bin-3 bin 500 lira seviyesiyle alakalı beklentimiz devam etmekte," dedi. Memiş, eylül ayındaki direnç seviyesinin 2 bin 880 lira olduğunu belirtti.

FED'İN GELECEK TOPLANTILARI
Önümüzdeki dönemde Fed'in 2-3 faiz indirimi yapması bekleniyor. Enflasyon rakamlarına göre gelecek ay Fed'in pas geçebileceği düşünülüyor. Ancak 50 baz puanlık indirimin resesyon kaygılarını işaret ettiği vurgulanıyor.

PİYASALAR NASIL TEPKİ VERECEK?
Uzmanlar, Fed'in faiz indirimi sonrası altın ve doların geleceği ile ilgili farklı görüşler dile getiriyor. Doların değer kaybetmesi ve ons altının yukarı ivmelenmesi ile altın fiyatlarının yönü merak ediliyor.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM
Altın fiyatlarının seyri, yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle altın fiyatlarında yaşanan hareketlilik devam ederken, yıl sonu beklentileri gram altının yeni rekorlar kıracağı yönünde.

SON VİDEO HABER

Mısırlı kiracı evinde ölü bulundu

Haber Ara