Elinde altınını tutanlar bunu bir sığınak olarak görürken uluslararası kurum ve kuruluşlarının kasasındaki altınlar daha hareketli bir süreci izliyor.
Bireysel anlamda yastık altı tercihine yönelim olurken kurumsal anlamda yatırımcılar ise sürecin pozitif ya da negatif seyrine karşı daha mobil bir altın pozisyonu içerisinde.
Hangi süreç etkiliyor?
Altın fiyatlarının ABD doları ve hisse senedi getirileri ile ters yönlü, enflasyon ve petrol fiyatları ile pozitif yönlü ilişkiye sahip olduğunu gösteren çalışmalar olmakla beraber altın – enflasyon ve altın – petrol ilişkisinin gücünün incelenen döneme göre farklılık gösterdiği bilinmektedir,
Amerikan verilerinin tesiri
Faiz oranları, altın fi yatları üzerinde fırsat maliyeti olarak bilinen bir faktör nedeniyle büyük bir etkiye sahip. Altın fiyatlarını etkileyen bir faktör de ABD ekonomik verileri. İş raporları, ücret verileri, üretim verileri ve GSYİH büyümesi gibi daha geniş tabanlı veriler gibi ekonomik veriler, Fed'in para politikası dolayısıyla faiz kararlarını belirlemeye yardımcı olurken altın fiyatlarını etkileyebiliyor.
Arz talep dengesi
Basit arz ve talep ekonomisi, fiziksel altın fiyatlarını da etkileyebilir. Herhangi bir mal veya hizmette olduğu gibi, kısıtlı veya düşük arz ile artan talep, bu mal veya hizmetin fiyatlarını daha yüksek çekme eğiliminde.Altın fiyatlarını etkileyebilecek dördüncü bir faktör enflasyon ya da mal ve hizmetlerin yükselen fiyatı. Bir garantiden uzak olsa da, yükselen ya da daha yüksek enflasyon seviyeleri, altın fiyatlarının daha yüksek seviyelere çıkmasına neden olurken, daha düşük enflasyon ya da deflasyon seviyeleri altın üzerinde etki yapar.
Doların seyri
Paranın hareketi özellikle ABD doları, altın fiyatı dolar cinsinden olduğundan başka bir güçlü etkileyicidir. Düşen bir ABD doları, altın fiyatlarının daha yüksek seviyelere çıkma eğilimine girmiştir, çünkü dünyadaki diğer para ve emtialar dolar düştüğünde değer kazanmaktadır.
Belirsizlik unsuru
Geniş belirsizlik faktörü altın fiyatlarını etkileyebilir. Burada, altını taşıyabilecek belirsizliği mükemmel şekilde kuşatan özel bir faktör yoktur, ancak politik belirsizlik ve veya istikrarsızlık muhtemelen en iyi örnek.
Parasal genişleme, para arzını artırmak için menkul kıymet alımına yönelik merkez bankası stratejisini ifade eder. Finansal kurumları parayla doldurarak, Federal Rezerv gibi bir merkez bankası, bankaları daha fazla para borçlandırmaya ve para arzını artırmaya teşvik etmeyi planlıyor.
İngiltere Merkez Bankası'nın tutumu
Bu stratejiyi uygulayan diğer merkez bankaları İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'dır. Daha büyük bir para kaynağı faiz oranlarını aşağı çeker, bu da yatırımcıları düşük fırsat maliyeti nedeniyle altın almaya teşvik edebilir.
ABD Merkez Bankası gibi merkez bankaları altın ve kağıt paralarını rezerv olarak tutuyor. Aslında, Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa ülkeleri rezervlerinin büyük bir kısmını altın olarak tutuyor ve son zamanlarda bu rezervler için daha fazla altın alıyorlar.
Diğer merkez bankalarının elde tutması
Altın tutan diğer ülkeler arasında Fransa, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Portekiz bulunuyor. Bu merkez bankalar sattıklarından daha fazla miktarda altın almaya başladığında, altın fiyatlarını artırıyor. Bunun nedeni, para arzı arttıkça ve mevcut altının daha az kıt hale gelmesidir.
Ekonomik gerilimler
Altının yönünün uluslararası konjonktürden ağırlıklı olarak etkilendiğini hatırlatan finans piyasaları uzmanları artan siyasi belirsizlikler ile birlikte ticari gerilimlerin de altının seyri konusunda en etkileyici aktör olduğu hisisinda birleşiyor.
Altının güvenli liman olduğu gürüsüyle hareket eden yarıımcılar da altına talepte bulununca yukarı yönlü bir seyir de kaçınılmaz oluyor