Dolar

33,9767

Euro

38,0263

Altın

2.739,33

Bist

9.668,10

ANALİZ: Fed beklentileri değişti, sistem şokta!

ABD'de Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) ve ardından New York Signature Bank'ın iflas etmesiyle yatırımcılar güvenli limanlar ararken, para piyasalarında da Fed'in faiz artışlarına devam etmeyeceği tahmin ediliyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-13 19:11:15

ANALİZ: Fed beklentileri değişti, sistem şokta!

Swap piyasasındaki fiyatlamalara göre Fed'den faiz artışı beklenmiyor. Bankacılık sektöründeki bulaşıcılık riski, büyüme ve fiyatlar üzerindeki olası etkiler nedeniyle faiz artışlarının devam etmeyeceği beklentisi hakim.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen haftaki sunumunda faiz artışlarının devam edeceği sinyalini vermesiyle piyasalarda gelecek haftaki toplant için 50 baz puanlık faiz artışı fiyatlanıyordu.

GÜVEN BUNALIMI

Goldman Sachs ekonomistleri SVB'nin iflası sonrası politika faizinde bir değişiklik beklemediklerini bildirdi. Bazı analistler ise yarın açıklanacak enflasyon verisi tahminleri aşarsa görünümün değişebileceğini ancak finansal sistemdeki kırılanlığın da dikkate alınabileceğini belirtiyor.

ABD'li banka SVB'nin iflasının ardından güvenli limanlara olan talep arttı. Para politikalarına en duyarlı olan 2 yıllık ABD tahvil faizi 60 baz puan düşerek yüzde 3,99 ile yılın en düşük seviyesine geriledi.

SİSTEM ŞOKTA, BUNDAN SONRA NE OLUR?

Bloomberg HT'ye konuşan Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Craig Erlam sistemin bir şokla karşı karşıya kaldığını, panik havasının devam edebileceğini belirtti. Erlam finansal istikrar riskine dikkat çekerek "Fed belki bir toplantıyı pas geçebilir, sonrasında finansal risklerin nasıl şekillendiğine bakarak karar verebilir. Haftaya 25 baz puanlık bir artış da olabilir" şeklinde konuştu.

Mitsubishi IFJ Morgan Stanley Securities Co. Stratejisti Kenta Inoue "Artık Fed politika yapıcılarının değerlendirmeye alacağı, finansal sisteme yük olabilecek bir faktör daha var. 50 baz puanlık artış zor olabilir. Bankanın iflası faiz artışlarında sonun yaklaştığı ihtimalini artırıyor" diye konuştu.

Yaşanan gelişmeler, Almanya'dan Japonya'ya kadar birçok ülkede getirilerin sert düşmesine neden oldu. Bankaların iflasının buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğundan endişe ediliyor.

SVB'nin iflası 2008'deki küresel finansal krizden bu yana ABD'de kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri oldu. Bu türden en büyük iflas, 2008'deki kriz sırasında Washington Mutual tarafından yaşanmıştı.

Bloomberg HT

Haber Ara