Apartman ve site aidatı 2023 zam oranları
2022 yılında apartman site aidat ücretleri pek çok kez tartışma konusu olmuştu. Yüksek aidatlar mahkemeye de taşınırken 2023 yılında yeni zamların gelmesi bekleniyor Peki apartman ve site aidatı 2023 zam oranları belli oldu mu? 2023 Ocak ayından itibaren sitelerde bakım ve onarım maliyetlerinin artması nedeniyle yapılacak zamlar site sakinlerinin tadını kaçırabilir. 2023 apartman ve site aidatlarına ne kadar zam yapılacağına ilişkin sektör yetkilileri açıklamalarda bulundu. İşte 2023 site ve apartman aidatlarına beklenen zam oranı...

Oluşturma Tarihi: 2022-12-10 14:19:32

Güncelleme Tarihi: 2022-12-10 14:19:32

Apartman ve site aidatlarının yüksek olması zaman zaman gündeme geliyordu. Site sakinleri ile yönetim arasında anlaşmazlığıa neden olan ve mahkeme taşınan site ve apartman aidatları ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 2023 yılına girilirken sitelerde toplanan aylık aidatlara zam yapılmasının beklendiği belirtildi. Artan hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, çalışanların maaşında yapılan artışlar ve site bakımlarındaki fiyat yükselişleri ile birlikte 2023 aidat ücretlerine zam geleceği belirtiliyor.

Apartman ve site aidatı 2023 zam oranları

Son yıllrada yükselen enflasyon apartman ve site aidatlarının da artmasına neden oldu. Bazı semtlerde 10 bin TL'yi bulan aidatlar site sakinlerinin belini bükmüştü. Yargı yoluna giden site aidatlarıyla ilgili süreç devam ederken 2023 yılıyla birlikte yeni bir zam dönemine girildi. Site ve apartmanlara yeni yılda yeni zamların gelmesi bekleniyor. Sektör yetkilileri; yüksek enflasyon, maliyet artışları ve faturalara gelen zamlar ile aidatlarda yüzde 100'e varan zamlar beklediklerini paylaştı.

2023 site aidatın yüzde kaç zam yapılır?

Aidat ücretlerinde herhangi bir yasal sınırlama bulunmuyor. Ancak hakakniyet çrçevesi dışına çıkılarak yüksek zamlar mahkeme yoluyla iptal ettirilebiliyor. Fahiş zamlarla karşılaşan vatandaşlar durumu yargıya taşıyabilir. Kat malikleri, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurabilir. Bir sitenin ve apartmanın öncelikli olarak yıllık gelir ve gider tahminin oluşturulması ve ondan sonra daire sayısına göre aidatın belirlenmesi gerekiyor. Aidat oranı site yaşantısını kolaylaştırırken site sakinlerinin üzerine de yük olmamalı.

Yüzde yüz zam beklendiği belirtiliyor

2023 yılında aidat zamlarının yine uzun süre gündemde kalacağı tahmin ediliyor. Zira telafuz edilen zam oranı oldukça yüksek. Sektör yetkilileri, yüksek enflasyonun site ve apartman aidatlarına yansıtılacağını paylaşırken fatura ve maliyet artışları ile yüzde 100'e yakın zam beklediklerini paylaştı.