Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt istasyonlarındaki usulsüz fatura kullanımını önlemek için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS) hayata geçirdi. Bu sistem, kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele amacıyla bireysel araçları da kapsayacak şekilde genişletildi.
YENİ ZORUNLULUKLAR
UTTS uyarınca, kiralama yoluyla edinilen veya işletmelere dahil olan yaklaşık 8 milyon taşıta, en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar, plaka bilgisinin kayıtlı olduğu dijital etiket olan Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu hale geldi. Ancak 1 Temmuz 2025 itibarıyla trafiğe kaydedilecek bireysel taşıtlara da TTB taktırma zorunluluğu getirildi.
AKARYAKIT DAĞITIM ŞİRKETLERİNE KAYIT ZORUNLULUĞU
Akaryakıt dağıtım şirketlerinin yürüttükleri Taşıt Tanıma Sistemi programlarına kayıtlı olan bireysel taşıtlar, 30 Haziran 2025 tarihine kadar TTB taktırmak zorunda. Ancak genel bütçeye dahil daireler, özel bütçeli idareler ve diplomatik temsilciliklere ait taşıtlar UTTS kapsamı dışında kalıyor.
VERGİ KAYBINI ENGELLEMEK
Akaryakıt alımı sırasında sahte plaka bilgileri kullanılarak oluşturulan usulsüz faturalar, her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına yol açıyor. UTTS uygulamasıyla, TTB'ye kayıtlı plaka bilgileri akaryakıt alımı sırasında otomatik olarak sisteme aktarılacak. Bu durum, kayıt dışı fatura uygulamalarını ve vergi kaybını engellemeyi hedefliyor.