Salgın döneminde toplu taşıma araçlarının taşıdığı bulaş riski nedeniyle vatandaşlar, sıklıkla özel araçları kullanmayı tercih etti.
Haziran ve Ağustos aylarında kamu bankalarının sunduğu düşük faizli taşıt kredisi kampanyası ise bu dönemde araç satışlarında artış yaşanmasına katkıda bulundu.
Tüm bunlarla birlikte araç satışlarında yaşanan artışın ve sel, deprem gibi doğal afetlerin yoğunlukla yaşandığı bir yılın geride kalmasının, 2020 yılında kasko satışlarını artırması bekleniyordu. Ancak her iki gelişme de kasko satışlarına yansımadı.
Hesapkurdu.com'un incelediği TSB raporlarına göre 2020'nin ilk 7 ayında kasko prim üretimi yüzde 3,7 azaldı. 4 milyon 500 bini aşkın araç zorunlu trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkmasına rağmen pandemi kısıtlamaları sebebiyle azalan kazaların etkisi ile ödenen maddi tazminat tutarlarında yüzde 12,30, kaza tespit tutanağı sayısında ise yüzde 12,40'lık düşüş görüldü.
Salgına rağmen daraldı
Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre, otomobil satışları, 2020 yılının yedi aylık döneminde geçen yıla göre yüzde 58,9 oranında artarak 273 bin 22 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 65,8 artışla 68 bin 447 adede ulaştı. Buna paralel olarak 2020 yılında sıkça yaşanan dolu ve sel gibi meteorolojik afetler sonucu bireysel araçlarda hasarların görülme sıklığı arttı. Kredi hesaplama, karşılaştırma ve başvuru platformu Hesapkurdu.com'un incelediği TSB verilerine göre bu durumun kasko satışlarını artırması beklenirken pandeminin ilk ayları olan ocak-mayıs döneminde kaskoda %10.31'lik daralma yaşandı.
Sokağa çıkış kısıtı sigortayı kıstı
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Hesapkurdu.com Ürün Geliştirme Kıdemli Direktörü Can Paksoy, “Pandeminin ilk aylarında yaşanan panikle düşüşe geçen sigorta sektörü salgının hafiflemeye başladığı mayıs-haziran aylarında tekrar toparlanmaya başladı. Pandeminin ilk döneminde hem ekonomik kaygılar hem de sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle araçların trafiğe az çıkması araç sigorta satışlarını azalttı ve aynı zamanda biten sigortaları yenilememe eğilimi başladı. Bu noktada döneme uygun araç sigortası ürünleri geliştiren sigorta şirketleri Aylık Kasko gibi ürünleri piyasaya sundular.” değerlendirmesini yaptı.
Trafik sigortasında maddi tazminat tutarları yüzde 12 azaldı
Trafik sigortasında ise pandemi kısıtlamaları sebebiyle azalan kazaların etkisi ile ödenen maddi tazminat tutarlarının azaldığına dikkat çeken Can Paksoy, “Maddi hasarlı kaza neticesinde tutulan kaza tespit tutanağı sayısı 2020 yılında 663 bin 68 oldu. Bu rakam 2019 yılında 774 binin üzerindeydi. Mevcut tabloda ise son 10 yılın en düşük kaza tespit tutanağı sayısına eriştiğimizi söyleyebiliriz. Trafik sigortası kapsamında üçüncü şahıslara ödenen kaza tazminat tutarlarının ise yine pandemi etkisiyle 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla %12,30 düşerek 3,2 milyar TL olduğunu görüyoruz.
Tüm bunların yanında Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) raporlarına baktığımızda yılda 4 milyon 500 bini aşkın araç zorunlu trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkıyor. Araç bazında, motosikletler en yüksek sigortasız trafiğe çıkma oranına sahip. Tüm araç türleri dâhil sigortasız aracın en çok bulunduğu illere bakıldığında ise ilk sırada Şanlıurfa, Ardahan ve Kilis görülürken sigortalılık oranı en yüksek iller Trabzon, Ankara ve Rize olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.