Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Halitpaşa Cami Kavşağında toplanan grup adına basın açıklamasını, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan okudu.
Karahan, Rize İdare Mahkemesi'nin, 5 Ocak 2015'te, Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi için hazırlanan "ÇED olumlu" raporunu iptal etmesinin ardından, yeni ÇED raporu hazırlayan ilgili madencilik şirketinin, raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kabul edilerek askıya çıkarılması sonrası Orman Bölge Müdürlüğünden aldığı izinle Cerattepe'de yer teslimiyle faaliyete başlamak istemesi ve sonrasında yaşan sürece dair kamuoyunu bilgilendirmek istediklerini söyledi.
Madene karşı verdikleri mücadelede olağanüstü günler yaşadıklarını ifade eden Karahan, Cerattepe'de 2012 yılında yeniden başlayan maden projesi kapsamında Kapalı Bakır İşletme Projesi ile ilgili alınan ÇED raporunun iptali için Artvin halkını temsilen 283 kişi tarafından Rize İdare Mahkemesinde açılan dava sonucunda iptal kararı verildiğini hatırlattı. Karahan, mahkemenin kararında, Artvin halkının bir tercihle karşı karşıya kaldığının, ya Artvin'in bu haliyle kalacağının ya da madencilere terk edilmesi gerektiğinin, ikisinin bir arada olamayacağının belirtildiğini söyledi
Bu karardan sonra söz konusu projeye karşı mücadele etmenin bir zorunluluk olduğunu kaydeden Karahan "Mahkemenin bu tarihi kararı davalı şirket tarafından temyiz edilmiş olup dosya halen Danıştay incelemesi aşamasındadır. Şirket kararın yürütmesinin durdurulmasını da talep etmiş ancak Danıştay'ın ilgili dairesi bu talebi de reddetmiştir" dedi.
Maden şirketi tarafından, ÇED olumlu kararının iptalinin ardından esasen yasal olmayan bir genelgeye dayanılarak, önceki ÇED raporundaki eksikliklerin giderildiği öne sürülen yeni bir ÇED raporu hazırlandığını ve sürecin hızla tamamlanarak 11 Haziran tarihinde ÇED olumlu kararının yeniden ilan edildiğini dile getiren Karahan, şunları kaydetti:
"Bu yeni ÇED'in hukuksal bir dayanağının olmadığı elbette yeni açacağımız davada da kanıtlanacaktır. Hukukçular tarafından yeni davamız hazırlanmaktadır. Ancak maden şirketi yeni bir dava açmamızı bile beklemeden orman izinleri almaya çalışmış, bir günde tamamlanan ve elden verilen izinler Ankara'da aynı gün imzalanarak geri gönderilmiş, bu süreçte Orman Bölge Müdürü yasal prosedürü işletmek yerine Artvin halkına yalan söylemiş, izinleri baskı ve tehditle vermiştir. Orman Bölge Müdürünün bu tavrı devam etmektedir. Kendisini bir kez daha uyarıyoruz. Görevini kötüye kullanan bu memur hakkında gereğini elbette yapacağız."
Artvin Valiliğine yönelik de eleştirilerde bulunan Karahan'ın konuşmasının ardından eyleme katılanlar, ellerindeki döviz ve pankartlarla yürüdü. İnönü Caddesi'nden Orman Bölge Müdürlüğü ve Artvin Valiliği önüne gelen kalabalık, attığı sloganlarla ilgili kurum müdürlerini istifaya davet etti.
Halitpaşa Camisi kavşağında toplanan, bir süre slogan atarak madene karşı tepkilerini dile getiren gruptakiler, müzik eşliğinde horon oynadıktan sonra dağıldı.