Avrupalı otomobil üreticileri Çin'e yenik düştü

Çin’in otomotiv pazarına hızlı girişiyle Avrupa'da dengeler altüst oldu. Avrupa'da satışlar düşerken, birçok fabrika kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Çinli üreticiler, Avrupa'da e-otomobil üretimi için kendi fabrikalarını kurmaya hazırlanıyor.

2024-09-18 10:46:24

Küresel otomotiv sektöründe sular durulmuyor. Çin, artan e-otomobil üretimiyle Avrupa pazarında üstünlük kuruyor. Avrupa'daki otomobil satışları düşerken, birçok üretici kapanma veya kapasitesinin altında çalışma noktasına geldi.

AVRUPA'DA DENGELER SARSILIYOR

2035 yılı itibarıyla AB'de içten yanmalı motorların yasaklanması ve sıkı emisyon standartları, Avrupalı üreticilerin konumunu sarstı. Çin ve Fransa'nın e-otomobil üretimindeki artışı, Alman otomotiv devlerinin içten yanmalı motorlardaki teknolojik üstünlüğünü zayıflattı.

SATIŞLAR DÜŞÜŞTE

Avrupa'da otomobil satışları ciddi şekilde geriledi. Elektrikli otomobillerin pazar payı son aylarda düşüş gösterdi. 2024'ün ilk yarısında AB'de elektrikli otomobillerin pazar payı %14'e geriledi. Uzmanlar, gelecekte Avrupalı üreticilerin zor günler geçireceğini öngörüyor.

FABRİKALAR KAPANIYOR

Volkswagen ve diğer Avrupalı otomobil üreticileri, bazı fabrikalarını kapatmaya hazırlanıyor. Renault ve Fiat gibi markalar, ürettikleri araçları satmakta zorlanıyor. Belçika'daki Audi fabrikası da çöküşün eşiğinde.

KAPASİTENİN ALTINDA ÜRETİM

Araştırmalara göre, BMW, Mercedes, Fiat, Renault ve Volkswagen, Avrupa'daki fabrikalarının üçte birinde talep düşüklüğü nedeniyle kapasitenin altında çalışıyor. Fiat'ın Torino'daki fabrikasında üretim, 2024'ün ilk yarısında %60'tan fazla düştü.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR SATILAMIYOR

Fransa'nın kuzeyindeki Renault fabrikası ve VW'nin Dresden fabrikası, ürettikleri elektrikli araçları satmakta zorlanıyor. Elektrikli otomobiller, alıcı bulamayarak üreticilere zarar ettiriyor.

"YAPISAL BİR DÖNÜŞÜMÜN ORTASINDAYIZ"

Sektör uzmanları, "yapısal bir dönüşümün" ortasında olduklarını, bu durumun sadece bir marka için değil, tüm otomotiv endüstrisi için geçerli olduğunu belirtti. AB'de yaşanan bu gerilemenin tüm Avrupa ekonomisini olumsuz etkileyeceği düşünülüyor.

ÇİN PAZARDA ATAKTA

Çinli üreticiler, Avrupa pazarında yer edinmek için atağa geçti. Geely, Lynk & Co, Chery, Great Wall Motor ve BYD gibi markalar, gelecekte Avrupa'da kendi fabrikalarında e-otomobil üretimi planlıyor.

AB'DEN ÇİN'E GÜMRÜK ENGELİ

AB, Çin malı elektrikli otomobillere cezai gümrük vergisi uygulasa da, Çinli üreticiler AB pazarında yer edinmek için çabalarını sürdürüyor.

S&P: Merkez Bankaları faizleri indirecek

Emlak Konut'tan dev ihale: Detaylar açıklandı

Emekliye banka promosyon müjdesi! Hangi banka, ne kadar promosyon veriyor?

İngiltere Merkez Bankası'ndan faiz kararı

1 Mayıs 2008 ve sonrasında sigortalı olanlar için kıdem tazminatı hakkı: Prim gün şartını tamamlayan yaşı beklemeden alabilir

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Piyasalar nefesini tuttu!