Dolar

33,9648

Euro

37,7120

Altın

2.806,93

Bist

9.492,25

Bakan açıkladı 700 bin ev sahibi mercek altında

Mehmet Şimşek, kira geliri beyanında bulunmayan 700 bin mükellef için cezalı işlem yapılacağını açıkladı. Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında kapsamlı denetimlerin süreceği bildirildi.

3 Hafta Önce Güncellendi

2024-08-25 12:04:04

Bakan açıkladı 700 bin ev sahibi mercek altında

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirleriyle ilgili beyan döneminin sona ermesinin ardından kira geliri sağlayan 95 bin 989 mükellefin 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi beyan ettiklerini açıkladı. Ancak Şimşek, kendilerine bilgilendirme yapılan, fakat halen beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellefin tespit edildiğini belirtti. Bu mükellefler için cezalı işlem yapılması amacıyla bilgilerin ilgili vergi dairelerine iletileceğini vurguladı.

KİRA GELİRLERİ İÇİN DETAYLI DENETİMLER

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yılın başından itibaren kira gelirlerini beyan etmeyenlerin tespiti ve bilgilendirilmesi amacıyla birçok çalışmayı devreye aldığını hatırlatan Şimşek, özellikle belirli kira bedelinin üzerindeki konutlar ve kısa süreli kiralamalara yönelik denetimlerin artırıldığını ifade etti. Vergi dairesi memurları tarafından 400 binden fazla adreste fiili kontrol yapıldığını ve bu kontroller sonucunda yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini açıkladı.

PİŞMANLIK HÜKÜMLERİNDEN YARARLANMAK MÜMKÜN

Mehmet Şimşek, vergi dairesindeki işlemler başlamadan önce Vergi Usul Kanunu'ndaki pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname vermeyenlerin vergi ziyaı cezası kesilmeden beyanda bulunabileceğini belirtti. Bu mükelleflerin Hazır Beyan Sistemi üzerinden beyannamelerini elektronik ortamda verip, vergilerini banka veya kredi kartıyla ödeyebileceklerini ifade etti.

Haber Ara