Bakan Dönmez'den 3. santral açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu NGS töreni ardından yeni nükleer santraller için Sinop ve Trakya'yı işaret etti.

Oluşturma Tarihi: 2023-04-27 20:12:32

Güncelleme Tarihi: 2023-04-27 20:12:32

İlk taze nükleer yakıtın gelmesiyle Akkuyu NGS, nükleer tesis statüsüne kavuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CNN Türk'e konuştu.

Bakan Dönmez'in açıklamaları şöyle:

İşletmeye almadan önceki en kritik aşamayı gerçekleştirdik. Reaksiyonun başlaması için hazırlanan yuvalara uranyum çubuklarını yerleştireceğiz. Şu an uyuyorlar diyebiliriz. Ekonomiye katkısı nedir derseniz, enerjiniz olmazsa kendi ülkenizdeki hayat standartlarını geliştiremezsiniz. Neredeyse elektrik tarafında 100 milyarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Geçmişte niye başarılamadı? Hükümetlerin kısa ömürleri, koalisyonlar arasında çıkan sorunlar gibi sebepler. Darbeler ile kesilmiş bu tip projeler raflarda tozlanmış kalmış. Cumhurbaşkanımızın iradesi ile bu projeleri birer birer hayata geçiriyoruz.

Arkamızda aslında bir tesis var ancak 4 tesis var aslında. Hepsi devreye girdiğinde Türkiye'nin ihtiyacının 100'de 10'una denk geliyor. Kömürde yarı yarıya dışa bağlıyız dövizlerimiz oraya gidecekti. Yeni alım yapmamızı engellemiş oldu yani.

SIRADA SİNOP VE TRAKYA VAR

2050 yılına kadar ulusal enerji planımızı hazırladık ve yayınladık. Yeni nükleer santrallere ihtiyacımız olacak bu yerleri şimdiden hazırlamamız lazım. Sinop'ta bir çalışmamız var. Zemin etütleri gibi yapılması gereken işler var. 3. santral için Trakya öncelikli olarak değerlendiriliyor.

Türkiye'deki uranyum yataklarının birlikte değerlendirilmesi gerektiği teklif ettik. Rusya yıllardır belki 70 yıldır bu birikim ve tecrübeye sahip. Yıllardır bu teknolojiyi geliştiriyorlar. Şu anda Avrupa'daki bazı ülkelerin aslında yakıtlarını Rusya tedarik ediyor. Bizim Türkiye'de uranyum sahası keşfimiz oldu. Bunları da birlikte değerlendirmeyi teklif ettik. Bizim nihai hedefimiz, yakıtların Türkiye'de büyük oranda hazırlanıyor olması. Sürece başlayan ülkeler Güney Kore örneğin bizim gibi bu süreçlerden geçtiler. 2. ve 3. projelerde yerli katkı oranımız yüzde 50'nin üzerine çıkacak.

'ENDİŞEYE MAHAL YOK'

Bu proje en güvenli proje. Bu sürece gelmeden önce bu bölgenin depremselliği, zemit etütleri yapıldı. Tsunami etkisi hesaplandı. Kazara bir uçak bile düşse ondan bile etkilenmeyecek şekilde tasarlandı. Endişe edecek herhangi bir husus söz konusu değil.