Bakan Pekcan açıkladı: İkinci el taşıt alım-satımında önemli değişiklik
İhracat, dijitalleşme süreci, e-ihale gibi birçok konuda açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Türkiye’nin ihracatta çok iyi bir yerde olduğunu dile getirdi.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-17 15:03:35

Güncelleme Tarihi: 2020-01-17 15:03:35

Yeni Akit'e önemli açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracat, dijitalleşme süreci, e-ihale, Hal Kayıt Sistemi, Cumhurbaşkanlığı Sistemi, kaçakçılıkla mücadele, elektronik ticaret, ikinci el taşıt alım satım konuları hakkında açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanlığı görevine geldiği günden bugüne ciddi hazırlıklar yaptıklarını ifade eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, amaçlarının ticaretin en hızlı, en kolay ve en güvenli olduğu ülkelerden biri haline gelmek olduğunu vurguladı. Bu kapsamda dijitalleşme alanında önemli işler yaptıklarına işaret eden Pekcan, “Örneğin 1 Ocak'tan itibaren ihracat destek başvurularını Destek Yönetim Sistemi üzerinden alıyoruz, destekler için herkes online olarak müracaat edebiliyor. Evrakları tamamsa anında teyit alabiliyor. Bu sistemle ihracatçılarımızın bürokratik işlemler için harcadıkları zaman ve katlandıkları maliyetin önüne geçeceğiz. Diğer taraftan bu tür teknolojileri gümrük süreçlerimize de uygulayarak ticaretin akışını hızlandırıyoruz. Kağıtsız gümrük hedefimiz doğrultusunda ihracatta gümrük işlemlerinin tamamını elektronik ortama almış bulunmaktayız. İthalat işlemlerini de tamamen dijital ortama alabilmek için diğer kurum ve Bakanlıkların evraklarının sisteme entegrasyonu için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü ve Varış Öncesi Gümrükleme gibi pek çok kolaylaştırıcı mekanizmamız söz konusu. Ayrıca Dış Temsilcilikler Yönetim Bilgi Sistemimizi devreye aldık. Büyük veri analizi, makine öğrenmesi ve yapay zekâ gibi günümüz kavram ve yöntemlerini barındıran Veri Analitiği Mükemmeliyet Merkezi kurma çalışmalarımız başladı. Dijitalleşme ile hem süreçler hızlanıyor hem de şeffaflık artıyor” diye konuştu.

E-İHALE KULLANICI SAYISI 755 BİNE ULAŞTI

Bakan Pekcan şöyle devam etti, “E-devlet dijitalleşmesinin altını en çok dolduran bakanlıklardan birisiyiz. Örneğin tasfiyelik hale gelen eşya ve araçların yeniden ekonomiye kazandırılması ve devlete gelir sağlanması amacıyla e-ihale sistemi ile satışa sunuyoruz. Vatandaşlarımızın başta mobil uygulamamız olmak üzere yeni platformlarımıza olan ilgisi sayesinde araç satış geliri ikiye katlandı. E-ihale sistemi üzerinden bu yıl geçen yıla göre yüzde 76'lık artışla toplam 367 milyon liralık eşya ve araç satışı gerçekleştirdik. E-ihale sistemine Bakanlığımızın internet sitesi ve mobil uygulamamız ile çok kolay bir şekilde girebiliyorsunuz. 18 yaşını doldurmuş herkes açık artırma ihalesine online olarak katılabiliyor. Belirli bir bedel ile ihale ilanına çıkıyoruz. 3 gün araç ilanda kalıyor. Araçları gidip yerinde de görebiliyorsunuz. Eksper raporlarını da biz yayınlıyoruz. En yüksek iki fiyatı görebiliyorsunuz. Ona göre de artış yapabiliyorsunuz. 3 gün ihalenin süreci devam ediyor. Her beş dakikada bir yeni ihale yapıyoruz. E-ihale kullanıcı sayısı da 755 bine ulaştı. Sistemden hem kullanıcılar memnun hem de sağlanan gelir arttı.”

HAL KAYIT SİSTEMİ İLE ÜRÜN TAKİBİ

Hal kayıt sistemine ilişkin bilgi veren Pekcan, “Hal kayıt sistemini devreye aldık. Markette telefonuz ile karekodu okutuyorsunuz. Bu ürünün nerede, kim tarafından üretildiği, kim almış kaça satmış bu bilgileri de öğrenebiliyoruz. Bu sistemle birlikte bütün süreci takip edebiliyorsunuz. Bir taraftan bu faaliyetlerimizi yürütürken, yurtdışı ziyaretlerimizi de ihmal etmiyoruz. Bu ay Nijerya, Fas, Letonya, Estonya, Litvanya ve Davos ziyaretlerimiz olacak. Bunların hep hazırlık çalışmaları var” dedi.

DÜNYAYA BAKTIĞIMIZDA İHRACATTA TÜRKİYE ÇOK İYİ YERDE

İhracat konusunda değerlendirmelerde bulunan Pekcan, 2019 yılında ticaret savaşları başta olmak üzere Brexit, bölgesel ve küresel gelişmeler nedeniyle artan belirsizliklerin küresel büyüme ve küresel ticaretin yavaşlamasına yol açtığına dikkati çekti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İhracat konusunda şu anda dünya kötüye gidiyor. Küresel büyüme ve ticaret aşağı yönlü. En çok ihracat yaptığımız Avrupa Birliği ile Almanya'ya baktığımız zaman ciddi oranda hem üretimde hem de ticaretlerinde düşme var. Bu ortamda Türkiye ihracatını artıran sayılı ülkeler arasına girmeyi başardı. 2019 yılı Ocak - Eylül dönemi itibarıyla, Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre; en fazla ihracat yapan ilk 50 ülke içerisinde Türkiye, yüzde 2.6 oranında artış ile ihracatını en çok artıran 7. ülke oldu. İlk 50 ülkenin ihracat artışı eksi 2.7 iken biz artı 2'deyiz ve 7'inci sıradayız. Böyle bir dönemde Türkiye'nin 7'inci sırada olması mucize gibi bir şey. Ülkemiz mutlak ihracat değer artışında ise aynı dönemde 5. sırada. 2019 yılında ihracatımız yüzde 2,04 artışla 180 milyar 468 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dünyaya göre baktığımızda Türkiye olarak çok iyi bir yerdeyiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile hızlı uygulama süreçlerinin olduğuna dikkat çeken Pekcan, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte bakanlıklar arasında büyük bir işbirliği ve koordinasyon var, sistem çok iyi çalışıyor. Hemen uygulamaya geçebiliyoruz, bu çok büyük bir esneklik. Bütün bakanlıklarda koordinasyon noktamız var. İş dünyamızın taleplerini bakanlıklardan takip ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte çok hızlı bir şekilde hareket edebiliyoruz. Daha önce gümrükler, ihracat, iç ticaret ayrı bakanlıklardaydı. Şimdi Ticaret Bakanlığında birleşti bu çok önemli bir kolaylık, süreci hızlı ve etkin bir şekilde yönetebiliyoruz” şeklinde konuştu. 

ELEKTRONİK TİCARETTE GÜVEN DÖNEMİ

Elektronik ticarette güven damgasına ilişkin de bilgi veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, alıcı ve satıcının birbirini karşılıklı olarak görmediği e-ticaret ortamında güven unsurunun çok önemli olduğunu söyledi. E-ticarette güven ortamını sağlamak amacıyla Bakanlık olarak TOBB'un iş birliğiyle güven damgası sistemini oluşturduklarını anlatan Pekcan, “Böylelikle e-ticarette gizlilik, hizmet kalitesinin sağlanırken, vatandaşlarımız güvenle alışverişlerini yapabilecek. Tüketicinin korunması, kişisel veriler ve ödeme sistemleri konusunda ilgili mevzuatlara uygun davranacak bu siteler denetlenecek ve belli aralıklarla yapılacak sızma testleri sayesinde de güvenlik açıkları varsa tespit edilecek. Burada alıcıların sipariş hakkında bilgi alabilmesi, talep ve şikayetlerinin etkin bir şekilde yönetilmesi sağlanacak. Malın stok bilgisi, içeriği, malzemesi, ölçüleri, kargo ve takip sistemi hakkında da bilgi alınabilecek. Ayrıca güven damgası sağlayıcıları tarafından oluşturulacak çevrim içi şikayet sistemi ile e-ticarette ortaya çıkan uyuşmazlıklar da çok daha hızlı bir şekilde çözülebilecek” dedi. Ruhsar Pekcan, Türkiye Noterler Birliğini ikinci el araç satışında Güvenli Ödeme Sistemi'nin kuruluşu ve işletilmesi konusunda yetkilendirdiklerini belirterek, bu sistemle satış bedeli ile aracın mülkiyetinin eşzamanlı olarak devredilebileceğini kaydetti.

KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE DE DİJİTALLEŞTİ

Gümrüklerde kaçakçılığın önlenmesinde, kayıtdışılığın azaltılmasında etkinliği artırmak için yüksek teknoloji yatırımların ve projelerin devam ettiğine işaret eden Pekcan, “Kaçakçılıkla mücadeleyi de dijitalleştiriyoruz” diye konuştu.

Pekcan, “Fiziki müdahale olmadan tespit imkanı sağlayan Yolcu Görüntüleme Sistemimiz, Plaka okuma sistemlerimiz var. Risk analizi ve analitik yöntemleri çok geliştirdik. Kontrol merkezimizde Türkiye hava sahasındaki bütün uçakları görebiliyorsunuz. Uçak nerden kalkmış, uçağa riskli bir yolcu binmiş ve biz o yolcuyu takip ediyoruz. İniş yaptığı zaman kaçak istihbarat ekiplerimiz karşılıyor. Takip ediyor kırmızı hattan mı yeşil hattan mı geçecek? Bizim karasularımızda gemiler birbirlerine 50 metrede yaklaştığında, botlarımız hemen takibe alıyor” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ EL TAŞIT ALIM-SATIMINDA ÖNEMLİ DÜZENLEME

Ticaretin kolaylaştırılması için birçok yeni projeler ürettiklerini bunlardan birinin de taşıt alım satımlarına yönelik olduğunu aktaran Pekcan, taşıt alım satımında Güvenli Ödeme Sistemi'nin kurulması ve işletilmesi konusunda Türkiye Noterler Birliğinin yetkilendirdiklerini belirtti.

Noterlerde ödeme işlemlerinin belgelendirilmesi için daha önce ödeme yapılabildiğini, bunun da çeşitli suistimallere yol açtığını dile getiren Pekcan, vatandaşın yanında nakit taşımak zorunda kaldığını, bunun da çalınma riski taşıdığını ifade etti. Pekcan, “Bunların önüne geçmek için çalışma başlattık. Yeni sistemle satış bedeli ile aracın mülkiyeti eşzamanlı olarak devredilecek. Yani hem aracın devir işlemi hem de paranın transfer işleminin aynı anda noter huzurunda yapılacak. Sistem sayesinde artık vatandaşımız, daha güvenli, daha hızlı ve daha az maliyetli bir ödeme sistemi ile taşıt alım satım işlemini gerçekleştirecek” şeklinde konuştu.