Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Türkiye ekonomisinin "mucize" denilebilecek kadar iyi bir noktada olduğunu söyledi.
New York JW Marriott Essex House'ta düzenlenen 8'inci Türkiye Yatırım Konferansı'nda konuşan Zeybekci, 15 Temmuz sonrası Türkiye ekonomisinin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"Darbe girişiminin ardından Türkiye'de her şey 'mucize' denilebilecek kadar iyi bir noktada." ifadesini kullanan Zeybekci, bu başarıyı her şeyin halkın kontrolünde olmasına bağladı.
Halkın demokrasi, özgürlük ve insan haklarının, hukukun üstünlüğü ve devletin sahibi haline geldiğini vurgulayan Zeybekci, "Bu, bir Türk sivil demokrasi devrimi olarak dünya demokrasi tarihine geçecek." dedi.
Darbe girişimine rağmen Türk ekonomisi, bankaları, finansal koşulları ve yatırımlarının güçlü kaldığına dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:
"18 Temmuz Pazartesi günü saat 08.30'da Türkiye'deki tüm bankalar, uluslararası bankacılık sistemi içinde bütün mükellefiyetlerini yerine getirebilir durumdaydı. Darbe gecesi öncesi Türkiye'de 1 dolar 2,88 liraydı. Bütün beklentiler doların 2 veya 3 katına çıkabileceği yönündeydi. Pazartesi günü dolar en fazla 3,07 lira değerini gördü ve sonrasında 2,90'lara kadar geriledi. Ne zaman dolar/TL kuru 3,07'ye geldi, Türk halkı elindeki yabancı paraları bozdurmaya başladı. Türk halkı, bir hafta içinde 11,5 milyar dolar bozdurdu. Faiz oranlarının yüzde 18 gibi yukarıya doğru çıkacağı büyük bir kriz beklentisi piyasaya pompalandı. Pazartesi piyasaların darmadağın olacağı beklentisi vardı. Cuma günü yüzde 8,55 olan faiz oranları pazartesi sabahı yüzde 9,4'e kadar çıktı. Şu anki seviyesi ise 15 Temmuz'dan daha iyi durumda olan yüzde 8,50 seviyesinde. 15 Temmuz'dan bugüne kadar Borsa İstanbul'a fazladan 600 milyon dolarlık para girişi oldu."
Büyüme ortalaması
Zeybekci, Türkiye'nin 2008 küresel finansal krizinden bugüne kadar yüzde 5'in üzerinde büyüme ortalamasına sahip dünyanın en önde gelen ülkelerden biri olduğuna değindi.
"Türkiye, 2008'den bugüne toplam istihdam sayısını yüzde 33 artırdı ve 7 milyon yeni vatandaşını iş sahibi yaptı." diyen Zeybekci, Türkiye'nin tüm bunları yaparken mali ve bütçe disiplininden vazgeçmediğini bildirdi.
Türkiye'nin 2015 yılı sonu itibarıyla bütçe açığının yüzde 1,2 seviyesinde olduğunu hatırlatan Zeybekci, bu sene ağustos sonu itibarıyla da üst üste 8 ay bütçe fazlası verdiğini belirtti.
Bakan Zeybekci, Türkiye'de cari açığın milli gelire oranının yüzde 11 seviyesinden 2015 itibarıyla yüzde 4,4 seviyesine gerilediği bilgisini verdi.
Yabancı finansman ihtiyacı duyulan cari açığın ise yüzde 3,4 seviyesinde olduğunu ifade eden Zeybekci, söz konusu verilerin 2016'da daha iyi hale geleceğine inanıldığını vurguladı.
Zeybekci, şunları söyledi:
"Kamu borçlarının milli gelire oranına baktığımız zaman, Türkiye son 10 yılda önemli bir başarı elde etti ve 28 Avrupa Birliği üyesi ülkenin 25 tanesinden daha iyi noktada. Türkiye bütün bunları, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin global krizle baş edemedikleri, dünya ticaretinin ve ihracatının sürekli aşağıya gittiği bir dönemde gerçekleştirdi. ABD'nin faiz artırımının, diğer taraftan dünyanın geri kalanının faiz indirimlerinin tartışıldığı ve dünya ekonomisinin iki uca doğru farklı ve keskin şekilde ayrıştığı bir dönemde bunları başardı. Türkiye, son 10-12 yılda 3 bin 500 dolarlık gelirden 10 bin dolar gelir seviyesine ulaştı. 35 milyar dolarlık ihracat seviyesi 150 milyar dolara ulaştı. 1982 yılında Türkiye'nin toplam dış ticareti 4,5 milyar dolardı. 2015 sonu itibarıyla bu miktar 450 milyar doları aştı, yani tam 33 senede tam 100 kat arttı."