Batan ABD bankası dünyayı sallıyor; Almanya'dan açıklama
Almanya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BaFin) Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) Almanya şubesi için moratoryum ilan etti.

Oluşturma Tarihi: 2023-03-13 16:24:17

Güncelleme Tarihi: 2023-03-13 16:24:17

BaFin, ABD'de bankacılık sektörü üzerindeki riskleri artıran SVB'nin Almanya'daki şubesi için aldığı kararları açıkladı.
Açıklamada, SVB'nin Alman şubesinin yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği belirtilerek bankanın varlık satışı ve ödemelerinin dondurulduğu bildirildi.

Bankanın kapatılması kararının alındığı ifade edilen açıklamada, BaFin kararlarının ivedilikle uygulanabileceği ancak son şeklinin henüz tamamlanmadığı kaydedildi.

Açıklamada, SVB'nin Almanya şubesinin ülkenin bankacılık sektörü için sistematik risk oluşturmadığı vurgulanarak, 30 mayıs 2018'de Almanya'da faaliyetlerine başlayan bankanın mevduat toplamadığı ve banka kaynaklarının Aralık 2022 itibarıyla 789,2 milyon avro olduğu bildirildi.

BATIŞIN KÜRESEL ETKİSİ NE OLUR?

SVB'nin hisseleri, hisse senedi alım satımı durdurulunca zilden önce 35.60 dolara düşmüştü.

Bankanın hisseleri, yatırımcılardan 2 milyar dolardan fazla para toplama planlarını açıkladıktan sonra Perşembe günü yüzde 60 düştü.

Londra'daki ING bankasından kıdemli oran stratejist Antoine Bouvet, "Piyasa bunu potansiyel bir bulaşma riski olarak değerlendiriyor. ABD bankacılık sistemi çapında bir krizin en uzak olasılığının bile Avrupa'da küçük bir bulaşma olasılığıyla birlikte gelmesi bana mantıklı geliyor" dedi.

MORATORYUM NEDİR, NE DEMEK?

Moratoryum ile ilgili TDK açıklamasında “tüm borçların ödeme zorunluluğunu geri bırakmak ve resmi olarak geciktirmek” olarak ifade ediliyor. Yani moratoryum ilan eden kurum resmi olarak borcunu geciktireceğini bildirmiş oluyor.

MORATORYUM İLAN EDİLİRSE NE OLUR?

Moratoryum ilan edilmesi durumunda var olan borçlar silinmez ancak yeniden yapılandırma sürecine gidilir. Faiz oranları tekrar belirlenir bu sayede hem borç yükümlüsünün borcunu ödeyebileceği bir alan açılır hem de alacaklının kaybı önlenmiş olur. Moratoryumda ödeme kolaylığı sağlanır ve kurumun finansal açıdan zorluklarla karşılaşması sebebi ile borçların bir kısmı ödenmeye devam ederken bir kısmı ertelenir.