Polonya'da yayımlanan düşünce dergisi Myśl Polska, Batı'nın Rus ekonomisini izole etmekte başarısız olduğunu ve benzeri görülmemiş bir ekonomik savaşı kaybettiğini yazıyor. Rusya beklenenden çok daha güçlü çıktı. Ancak makalenin yazarı, Batı'nın sakinleşmeyeceğine, tırmanışın kaçınılmaz olduğuna inanıyor.
Andrzej Szczesniak isimli yazarın 'Myśl Polska' dergisinde, "Batı, Rusya'ya karşı ekonomik savaşı kaybetti" başlıklı yayımlanan makalesi şöyle:
Bir yıl önce, daha Rusya'nın Ukrayna'daki özel harekatının başlamasından önce, Batı, Rusya ile ekonomik bir savaş başlattı. Ana hedefi, dış ticaretten elde edilen geliri düşmanı kesmekti. Ondan hiçbir şey çıkmadı.
Batı, tüm ekonomik alanlarda rekor sayıda darbe indirerek Rusya'nın üzerine yürüdü: belirli insanları, kurumları, işletmeleri, ekonominin tüm sektörlerini bloke etti. İlk kez bu kadar büyük bir ekonomiye saldırarak 11 bin yeni yaptırım getirdi (toplam sayısı 13,7 bine ulaştı). Bu, dünyadaki diğer tüm ülkelerin toplamına dayatılandan çok daha fazla. Böyle bir yaylım ateşinin tüm ekonomileri yeryüzünden silip süpürmesi gerekiyordu. Ama hayır, Rusya darbeye dayandı. Dedikleri gibi, "Daha güçlü darbeyi vuran değil, en çok darbeye dayanan kazanır."
Her şeyden önce darbe finans sektörüne indi. Rusya'yı dünya (yani Batı) sermayesinden kopardı ve Rusya'yı Batı'da biriken döviz rezervlerinin yarısından (Polonya ekonomisinin yarısına eşit olan 300 milyar dolar) mahrum bıraktı. Bu rezervler, büyük ihracat fazlalarından kaynaklandı, ancak bloke edildi ve şimdi müsadere süreci başladı. Güpegündüz gerçek soygun.
İlk darbe bir şoka neden oldu. Ruble değerinde keskin bir düşüş yaşandı. İnsanlar, herhangi bir krizde olduğu gibi, toplu olarak mal ve temel ihtiyaçlar satın almak için koştu.
ABD Başkanı Biden, "rublenin düştüğü" için şimdiden sevinçliydi. Ayrıca Batı'dan hayati önem taşıyan ürünlerin arzı da kesildi. Yaşam maliyetindeki artış şok ediciydi, ancak tepki aynı zamanda şimşek hızındaydı. 300'den fazla farklı karar alındı (vergi ve kredi tatilleri, kredilerde tercihli oranlar, girişimcilerin vergi denetimlerinin yasaklanması), ancak her şeyden önce döviz kuru istikrara kavuşturuldu ve rubleyi güçlendirmek için benzeri görülmemiş önlemler alındı. Bunun nedeni, Rusya'nın bu ekonomik savaşta ilk muzaffer karşı saldırısı olan Ruble Karşılığı Gaz Operasyonuydu.
Bu yıllık savaşın yılını özetlersek, Rusya'nın ekonominin rekabet gücü alanında, sözde "ödemeler dengesi" (cari hesap) alanında ne kadar mükemmel sonuçlar elde ettiğini görüyoruz. Bu, ticaret, yatırım ve çeşitli ödemeler (örneğin, yabancı yatırımcılardan elde edilen kazançlar) sonucunda bir ülkeye giren para ile ülkeden ayrılan para arasındaki farktır. Ve 2022'deki bu denge kesinlikle sansasyoneldi. Rusya 227 milyar dolarlık olumlu bir sonuç kaydetti. Bu çok büyük bir para, Rusya GSYİH'sının% 12'sinden fazlası, bu rakam Çin ihracatının en iyi yıllarından daha iyi. Bir yıl önce de işler iyi gidiyordu, ancak o zaman "sadece" 122 milyar dolar kaydedildi. Polonya'da sabit bir denge açığı olduğunu hatırlayın (2021'de -4,5 milyar dolar).
(…)
Böylece Batı, Rusya'yı ekonomik özerkliğe sürükleyemedi, ekonomisini dünyadan izole edemedi. Yaptırımlardan ciddi şekilde etkilenen ticaret, birkaç ay sonra savaş öncesi seviyelere geri döndü. Hatta bu yıl Rusya tarihinin en büyük ihracat kârını elde etti. Yaptırımların neden olduğu dünya piyasalarının istikrarsızlaşması nedeniyle, spekülatörler hammadde fiyatlarını çok yüksek seviyelere çıkardı. Bu, ihracat akışlarını anında Asya, Afrika ve Güney Amerika'daki yeni, "dost" pazarlara yönlendirebilen Rus ekonomisine çok para getirdi.
Yaptırımlar altında bir yıl: Rus ekonomisi nasıl gidiyor?
Rusya'nın dış ticaret cirosunda Batılı ülkelerin payı azaldı, ancak yerlerini Çin, Hindistan, Türkiye ve Sovyet sonrası uzay ülkeleri aldı. Washington ve Avrupa Birliği'nin tüm çabalarına, baskılarına ve şantajlarına rağmen Rusya'nın ihracatı engellenemedi. Rusya'nın bu "dost" devletleri, daha önce Avrupa'nın oynadığı rolü, Rusya'ya karşı bir ekonomik savaşın masraflarını üstlenen itaatkar bir küçük ortak üstlenmek istemediler. "Yeni karşı taraflar" ile ciro önemli ölçüde arttı, örneğin Çin ile ticaret %30 arttı ve 190 milyar dolara ulaştı. Ve Rus ekonomisinin tipik bir örneği olarak, Rusya'nın ihracatı (114 milyar $) ithalatından (76 milyar $) önemli ölçüde daha yüksekti.
Bu ülkeler sadece Rus ihracatını kendilerine yönlendirmekle kalmadı, aynı zamanda Batı yaptırımları kapsamına girenleri Rusya'ya satmaya başladı. Mekanizmalar oldukça basitti ve bu gibi durumlarda her zaman işe yaradı. Avrupa'nın Rusya'ya ihracatı yarı yarıya azaldı (üç çeyrekte 70 milyar avrodan 36 milyar avroya), ancak eski SSCB ülkelerine ikiye katlandı (13,7 milyardan 20,3 milyar avroya), bu ülkelerden Rusya'ya ihracat da arttı. 9,4 milyar euro Basit şema, değil mi? Yaptırımlar ve ticari ablukalar her zaman böyle işler. Böylece, Batı'nın Rusya'ya karşı ekonomik saldırıları başarısız oldu. Başkan Putin düşünceli bir şekilde, "Rus ekonomisinin ve Rusya Federasyonu'nun varlığının temel temellerinin, belki de bizim bile, herkesin düşündüğünden çok daha güçlü olduğu ortaya çıktı" dedi.
Batı savaşı kaybetti, ancak çatışma devam edecek ve tırmanması kaçınılmaz.