Dolar

34,1071

Euro

38,1185

Altın

2.884,16

Bist

9.900,25

BDDK’dan kredi adımı, Merkez’den sıkı duruş mesajı!

BDDK’nın kredi düzenlemeleri, piyasaya gevşeme sinyalleri verirken, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık hamlesi sıkı duruş mesajı olarak algılandı. Piyasalarda dengelenme süreci başladı.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-23 07:23:35

BDDK’dan kredi adımı, Merkez’den sıkı duruş mesajı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası, piyasalar için kritik düzenlemelere imza attı. BDDK, bireysel ve konut kredilerine uygulanan ilave risk ağırlıklarını kaldırarak kredi büyümesine yönelik ilk gevşeme sinyalini verirken, Merkez Bankası ise zorunlu karşılık adımıyla sıkı duruşun devam edeceğini gösterdi. Bu düzenlemeler, kredi büyüme sınırlarının gevşetilmesi ve faiz indirimi beklentilerine yanıt niteliği taşıyor.


KREDİLERDE GEVŞEME SİNYALİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bireysel krediler ve konut kredilerine uygulanan ilave risk ağırlıklarını kaldırdı. Bu hamle, bankaların kredi verme kapasitesini artırabileceği ve sermaye yeterliliği hesaplamalarında baskının azalacağı anlamına geliyor. Ancak kredi büyüme sınırları halen korunuyor. Özellikle ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları ve taşıt kredileri bu karardan etkilenecek.

MERKEZ'DEN SIKI DURUŞ

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarında yaptığı değişiklikle, piyasa likiditesini sıkılaştırmaya yönelik adımlar attı. TL mevduat zorunlu karşılık oranlarını artıran Merkez, aynı zamanda yabancı para mevduatlar için TL cinsinden karşılıkları düşürdü. Bu hamleyle piyasalardan 90 milyar liranın çekilmesi planlanıyor.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİNE KARŞI

Uzmanlara göre Merkez Bankası'nın bu adımı, faiz indirimi beklentilerine karşı bir yanıt niteliğinde. Zorunlu karşılık oranlarının yükselmesi, fonlama maliyetini artıracak ve bu da mevduat faizlerini yüksek tutarak likiditenin kontrol altında kalmasını sağlayacak.

ÖNEMLİ MESAJLAR

BDDK'nın ilave risk ağırlıklarını kaldırması, kredilerde büyüme için bir gevşeme sinyali verirken, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık hamlesi ise sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla sürdürüleceğini ortaya koydu. Bu iki hamle, piyasalarda dengelenme sürecini hızlandıracak.

SON VİDEO HABER

Rusya'nın nükleer bomba senaryosu paylaşıldı

Haber Ara