Dolar

34,4347

Euro

36,2908

Altın

2.837,80

Bist

9.389,62

Beyan ve hasılat uyuşmazlığına yeni çözüm!

Maliye, beyan ve hasılatı uyuşmayan mükellefleri tek tek izaha çağıracak! Yeni düzenlemeyle vergi güvenliği artırılacak!

2 Ay Önce Güncellendi

2024-09-27 12:06:02

Beyan ve hasılat uyuşmazlığına yeni çözüm!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, beyanı ile hasılatı arasında yüzde 20 fark tespit edilen mükellefleri izaha çağırma kararı aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile birlikte, bu mükelleflerin tespiti için risk analizleri gerçekleştirilecek. Söz konusu düzenleme, mükelleflerin beyan ettikleri gelir ile gerçek hasılatları arasında uyumsuzluk durumunda devreye girecek.

MÜKELLEFLER YENİ DÜZENLEMEYİ BEKLİYOR

Yayımlanan tebliğe göre, mükelleflerin günlük hasılatları, yoklamalarla tespit edilecek. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme, ticari ve serbest meslek faaliyetleri için geçerli olacak. Yapılan yoklamalar sonucunda belirlenen hasılat tutarları ile mükelleflerin beyan ettikleri tutarlar karşılaştırılacak. Aradaki farkın yüzde 20'yi aşması durumunda mükellefler izaha davet edilecek.

İSTİSNADAN YARARLANMA ŞARTLARI

Hizmet erbabına sağlanan bazı ücret istisnaları da bu düzenlemenin bir parçası olarak belirlendi. İstisnadan yararlanmak için, şirketlerin teknogirişim niteliğini taşıması gerekiyor. Ayrıca, hizmet erbabına verilen pay senetlerinin değeri, yıllık brüt ücretini aşamayacak. Belirli bir süre elde tutulması gereken hisse senetleriyle ilgili olarak da, elden çıkarma sürelerine bağlı olarak değişen istisna oranları uygulanacak.

GÜNLÜK HASILAT TESPİTİ NASIL YAPILACAK?

Günlük hasılat tutarlarının tespitinde, yoklama yapılan günlerde belirlenen hasılat tutarları toplanarak günlük ortalama hasılat hesaplanacak. Bu tutar, çalışılan gün sayısıyla çarpılarak o ayın hasılatı oluşturulacak. Aylık tutarların toplamı da yıllık hasılat tespitinde kullanılacak.

RİSK ANALİZLERİ İLE MÜKELLEFLER BELİRLENECEK

Mükelleflerin izaha çağrılması için, sistem kayıtları ve beyan edilen gelir ile yapılan harcamalar arasındaki uyumsuzluklar dikkate alınacak. Örneğin, restoran işletmecileri, kuaförler ve diş hekimleri gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler, bu uygulama kapsamında yer alacak.

Haber Ara