Dolar

34,2398

Euro

37,6309

Altın

2.920,13

Bist

9.109,34

Brezilya ve Arjantin'den ABD'yi kızdıracak flaş adım!

Brezilya ve Arjantin, ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmak için yeni Latin Amerika para birimini hazırlıyor. Brezilya Devlet Başkanı Lula, yeni para biriminin adının ‘Sur’ olacağını açıkladı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-30 10:21:55

Brezilya ve Arjantin'den ABD'yi kızdıracak flaş adım!

2 Latin Amerika ülkesi, Amerikan dolarına karşı savaş açtı. Financial Times'ta yer alan bir habere göre Brezilya ve Arjantin, ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmak için yeni Latin Amerika para birimini hayata geçirmek için karar aldı.

Bölgedeki diğer ülkeleri de yeni Latin Amerika para birimini kullanımına davet edilecek.

Gazete, hükümet yetkililerine atıfta bulunarak, hedeflerin "bölgesel ticareti artırmak ve ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmak" olduğunu kaydetti.

Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, Financial Times'a verdiği demeçte, Güney Amerika uluslarının yakında "kötü sorunlardan ekonominin boyutuna ve merkez bankalarının rolüne kadar her şeyi içeren ortak bir ortaklık için gerekli parametreleri incelemeye başlayacaklarını" söyledi.

Brezilya, Latin Amerika'daki en büyük ekonomiye sahip. Meksika'dan sonra üçüncü büyük ekonomiye sahip ülke de Arjantin.

Son yapılan seçimlerde yeniden Brezilya Devlet Başkanlığına seçilen Luiz Inacio Lula da Silva, seçim kampanyası sırasında Latin Amerika yeni para birimi için bölgesel bir sendika kurma olasılığını gündeme getirmişti.

İşçi Partisi lideri Lula, Mayıs 2022'de yaptığı bir mitingde "Latin Amerika'da bir para birimi oluşturacağız" demişti.

Yeni para biriminin adı: Sur

Lula, yeni para biriminin adının 'Sur' olacağını açıkladı. Avro modeline dayalı olmayacağını ve ülkenin bölgesel hükümeti tarafından korunacağını da sözlerine ekledi.

Lula yeni para 'Sur'un bölgesel ticaret için kullanılacağını söyledi.

Lula'nın Ekim 2022 seçimlerini kazanmasının ardından Ekvadorlu politikacı ve ekonomist Andrés Arauz , Latin Amerika için “yeni bir bölgesel finansal mimari” planı yayınladı .

Arauz, yeni para planın Güney Amerika Milletler Birliği (UNASUR) ve Banco del Sur (Güney Bankası) gibi bölgesel kurumları canlandırmak ve bir Banco Central del Sur (Güney Merkez Bankası) oluşturmak olduğunu söyledi.

Bugün Arjantin, ABD hakimiyetindeki Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 44 milyar dolarlık borç tuzağına düşmüş durumda. Bu dolar hacmi dış borç, Arjantin'den sürekli döviz çıkışına yol açması yüzünden ülkedeki enlasyonu körükledi.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández, ABD hakimiyetindeki finansal sistem alternatifleri aramak ve Pekin'in Kuşak ve Yol Girişimi'ne katılmak üzere Şubat 2022'de Çin ve Rusya'yı ziyaret etmişti.

Arjantin ayrıca Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ile birlikte oluşturdukları BRICS+ grubuna katılım için başvuruda bulundu. Buenos Aires, Pekin'in daveti üzerine grup 2022 zirvelerine katıldı.

Haber Ara