Bu karar sonrası döviz ne olacak?
Japonya Merkez Bankası (BoJ), ekonomisini desteklemek için tarihinde ilk kez negatif faiz uygulamasına gitti.

Oluşturma Tarihi: 2016-01-29 20:38:11

Güncelleme Tarihi: 2016-01-29 20:38:11

Habertürk'ün haberine göre; BoJ, bankada tutulan cari hesaplara uygulanan faizi yüzde eksi 0,1'e çekerek, negatif faiz uygulamasıyla niceliksel ve niteliksel parasal genişleme (QQE) uygulamasına geçti. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, gerekirse faizleri daha da düşüreceklerini söyledi.

Kararın ardından Yen tüm büyük para birimleri karşısında düşerken borsalar ralli yaptı, Japon tahvil faizleri rekor düşük seviyeleri gördü.

JAPONLAR ZIRHLARINI KUŞANIYOR
Saxo Capital Strateji Danışmanı Cüneyt Paksoy, yaptığı değerlendirmede Japonya Merkez Bankası'nın faize ilişkin kararının hem dünyanın üçüncü büyük ekonomisine dair duyulan kaygının ifadesi hem de Amerikan Merkez Bankası'na (Fed) karşı bir önlem olarak yorumlanabileceğini kaydetti.

Kararın dörde karşı beş oyla alınmasının tartışmanın ne kadar hararetli olduğunun göstergesi olduğunu belirten Paksoy; "BoJ, güçlü bir Yen istemiyor. Hem ekonomide iyileştirmeyi hızlandırmak, hem Yen'i dolara karşı bir miktar daha değersizleştirmek için cari hesaplarda negatif reel faize geçmiş durumdalar. Zira son gelen raporlar Yen'in güçleneceğini öngörüyordu" dedi.

Kararın Fed'in faiz artışlarına karşı önceden alınmış bir önlem olduğunu vurgulayan Cüneyt Paksoy; "Merkez bankaları yeni yıllar birlikte Fed'in olası adımlarına göre belirlenmiş stratejilerini uygulamaya başladı. Önce Avrupa Merkez Bankası (ECB) Mart ayını işaret attı. Ardından BoJ'un bu hamlesi de oldukça manidar" ifadesini kullandı.

"GELİŞEN PİYASALARIN ELİNİ RAHATLATTI"
Strateji Uzmanı Paksoy, "Fed'in politikası ile ekonomilerinin zor bir patikaya girmesini engellemek için merkez bankalarının alacağı önlemler hayati. BoJ'un kararı ayrıca gelişen ülkeler için bir mola anlamına geliyor. ECB'yi çantaya koymuş gelişen piyasalar BoJ ile biraz daha rahatladı. İlerleyen günlerde Çin gibi başka bir finansal kaygı yaşanmazsa daha da pozitif bir atmosfere girilecek" dedi.

"FED'E KARŞI DAYANIKLILIK OLUŞTURACAK"
Fed'in faizleri sabit tutması ve kademeli artışa tekrar vurgu yapmasıyla faiz artış hızına dair beklentilerin azalması, Boj'un negatif faize geçmesi ve içerideki fiyatlamalar sayesinde görünümün pozitif olduğunu belirten Paksoy; "Bu gelişmeler bizim Merkez Bankamızın da manevra alanını genişletiyor. TCMB'nin çok sorgulanan duruşunun ne kadar haklı olduğu ortaya çıkıyor" dedi.
Paksoy; tıpkı BoJ gibi, merkez bankalarının alacağı önlemlerin Fed'e karşı piyasalarda dayanıklılık oluşturacağını vurguladı.

DOLAR VE BORSA NE OLUR?
Saxo Capital Stratejisti Cüneyt Paksoy; "Bu hamlelerin borsa tarafında hemen etkisini gördük, 73 bin üzerine çıkmış bir endeks var. Kurda etkisini gördük, 2,96 civarında bir Dolar/TL var. Çin gibi herhangi bir büyük risk başlığı ile sorun yaşanmazsa Borsa İstanbul 100 Endeksi'nde (BIST 100) 75 bin direnci aşılabilecek, dolarda ise 2,96 TL altına geçişlerde 2,90-2,95 TL hedef olacaktır. Faizde ise yüzde 11 altına doğru hareket gelebilir. Bu şartlar bizim piyalasarı pozitif tarafta tutabilir. Zaten görece iyiydik, bu pozitif havanın devam etmesi o görece iyiliğin desteklenmesini sağlayacak" dedi.

PETROL FİYATLARININ BASKISI ETKİLİ OLDU
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise geçtiğimiz hafta Japon basınında düşük petrol fiyatlarının yarattığı deflasyonist baskıdan rahatsız olan BoJ'un bazı yetkililerinin bu toplantıda parasal genişleme tarafında aksiyon almak isteyebilecekleri haberinin yer aldığını hatırlatarak; "Avrupa Merkez Bankası stratejisinden bir sayfa çaldığı bütün Asya ekonomist raporlarından belirtilen Kuroda, kendine yakın hissettiği üyeleri ikna ederek, BOJ tarihinde ilk kez, deflasyonist baskıları azaltmak ve bankacılık sisteminin daha çok kredi vermesini sağlamak için negatif faiz rejimine geçti" değerlendirmesinde bulundu.

Ökte, BOJ'un küresel likidite destekleyici hareketiyle, Borsa İstanbul'da bankacılık endeksinde hacimli alımların beklenebileceğini kaydetti.

Sepet bazında Türk Lirası'nın 5 Ocak'tan bu yana en güçlü seviyesinde (3.0935) işlem gördüğünü belirten Işık Ökte, bugün BOJ sonrası gelişen ülke hisse senetlerinin de dolar bazında yüzde 1,4 yukarıda işlem gördüğünün altını çizdi.

TÜRK HİSSELERİ EN İYİ DÖRDÜNCÜ
TEB Stratejisti Ökte, 2016 yılı içinde Türk hisse senetlerinin, 23 gelişen ülke arasında dolar bazında yüzde 0,6 değer kaybıyla, pozitif getirideki Tayland, Endonezya ve Malezya'dan sonra en iyi performans gösteren hisseler olduğunu belirtti.

"KADEMELİ OLARAK BÜYÜYECEĞİZ"
BOJ Başkanı Kuroda, basın toplantısında Japon ekonomisinin kademeli olarak büyümesini beklediğini ve petrol fiyatlarının enflasyonda 2016 sonuna kadar aşağı yönlü etkisinin olacağını kaydetti.'