İşçinin ay boyunca verdiği emeğin karşılığını aldığı maaşı, en büyük maddi motivasyon kaynağıdır. Ancak, bazı durumlarda işçiler maaşlarını gecikmeli alabiliyor. İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Musa Çakmakçı, işçinin ücretinin gecikmesi durumunda sahip olduğu hakları ve bu durumda nasıl hareket edilmesi gerektiğini açıkladı. Çakmakçı, işçinin maaşı bir gün bile geç ödense tazminat hakkı ile işten ayrılabileceğini belirtti. Bu önemli hakkı bilmeyen pek çok işçi, zaman zaman mağduriyet yaşamaktadır.
ÜCRETİN GECİKMESİ İSTİFA HAKKI DOĞURUYOR
Çakmakçı, işçinin maaşının zamanında ödenmemesinin iş sözleşmesinin sona erdirilmesi hakkını doğurduğunu belirtti. Açıklamasında, “Ücret, işçinin iş görme borcu karşısında işverenin asli borçlarından biridir. Ücretin ödenmemesi durumunda iş sözleşmesinin varlığından bahsedilemez. Bu sebeple, maaşı geciken işçi tazminatını alarak işten ayrılma hakkına sahiptir” ifadelerini kullandı.
ÜCRET ÖDEMESİNDE YASAL DÜZENLEMELER
Ücretin ödenme şekli ve süresiyle ilgili yasa maddelerini hatırlatan Çakmakçı, şunları belirtti: “Maaş, prim, ikramiye gibi her çeşit ödeme Türk parası ile işyerinde veya işçi adına açılmış banka hesabına ödenir. Maaşın en geç ayda bir ödenmesi zorunludur. İş sözleşmeleri ya da toplu iş sözleşmeleri ile bu süre bir haftaya kadar indirilebilir.”
MAKTU ÜCRET KESİNTİSİZ ÖDENİYOR
Çakmakçı, maktu ücret konusuna da değinerek, “Maktu aylık ücretle çalışan işçiler, ay içinde çalışmadıkları günler olsa bile ücretlerini tam olarak alırlar. Ayın kaç gün çektiği veya işçinin kaç gün çalıştığı fark etmeksizin ücret 30 gün üzerinden hesaplanır” dedi.
HASTALIK VE MAZERET HALLERİNDE ÜCRET KESİNTİSİ
Çakmakçı, iş görmezlik ya da hastalık durumlarında maktu ücretin kesilmesiyle ilgili şu bilgiyi verdi: “Eğer ücret gündelik ya da saatlik belirlenmişse, işçi hasta ya da mazeretli olduğunda ücret alamaz. Ancak maktu aylık ücretle çalışanların maaşlarında bu durumlar sebebiyle bir kesinti yapılmaz.”