Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması ile heyecana sebep olan 'taşerona kadro düzenlemesi' kapsamında taşeron işçilerin kadroya geçmesi işleminin 3 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Yaşanan bu gelişmeler üzerine şimdi binlerce taşeron işçisi, tarih ve sınav araştırması yapıyor. Peki taşerona kadro ne zaman verilecek? Taşerona kadro için sınav mı yapılacak ?İşte taşeron düzenlemesindeki son gelişmeler...
İŞÇİ ÇALIŞTIĞI KURUMA BAŞVURACKA
Tüm merkezi bütçe ile düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki 4D kadrosuna alınacak. Bunun için taşeron işçilerin çalıştığı kuruma başvuruda bulunması yeterli olacak.
Belediyelerdeki çalışanlar belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecek. İl özel idarelerinde de imtiyazlı şirketler kurulacak, taşeron şirketler tasfiye edilecek. Çalışanlar belediyenin kuracağı şirkette işçi statüsünde sendikal ve diğer haklarıyla istihdam edilecek.
HER KURUM KENDİ SINAVINI YAPMAYACAK
Türkiye'den Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre "Kadroya alınacak 900 bin taşeron için her kurumun kendi içinde sınav ve güvenlik soruşturması yapma" fomülünden vazgeçildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taşeron işçiler için tek elden sınav yapacak ve "adam kayırma" iddiası önlenecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, vekillere, kayırmacılığın önlenmesi için sınavın, merkezin gözetiminde yapılacağını ve denetim mekanizması öngördüklerini anlattı. Milletvekillerinin itirazlarına, “sınavsız ve sınırsız” bir kadro alımının söz konusu olamayacağı, yapılacak sınavın bu kişilerin iş alanlarına ve eğitimlerine uygun olacağı yanıtı verildiği öğrenildi.
Taşeronların kadroya geçiş sürecinde yapılacak sınav konusunda açıklama yapan Bakan Jülide Sarıeroğlu, "Sınav, şu anda kamuda kadrolu işçilikle ilgili uygulanan bir prosedür. Bundan sonra taşeron uygulaması kalmayacağı için artık biz İŞKUR aracılığıyla Maliye Bakanlığı'mızın vereceği vizeyle kadrolu işçilerin alımını yapacağız ve burada da zaten halihazırdaki mevzuatımızda bir sınav kriteri var” dedi. Sarıeroğlu, “zor bir sınav mı” sorusu üzerine “Hayır, normal, şartları gayet yapılacak işle alakalı olarak basit. Göz korkmasın yani" diye konuşmuştu.
AYRINTILI GÜVENLİK SORUŞTURMASI
Personel ayrıntılı güvenlik soruşturmasına tabi tutulacak. PKK ve FETÖ ile bağı olan çalışanlar belirlenecek.
2 AŞAMALI OLACAK
Kamudaki taşeron işçilerin kadroya geçişinde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla sınav gerçekleştirilecek. Bu bir eleme sınavı olmayacak.
Mevcut düzenlemeye göre, İŞKUR tarafından kamu işçisi olması için tespit edilen işçiler, işyerlerince tespit edilen sınav kurulunca sınava tabi tutuluyor. Yazılı; işçinin öğrenim, meslek durumu ile çalıştırılacağı işler göz önünde bulundurularak hazırlanıyor.
Bu sınavlarda 10 üzerinden 6 alanlar sözlü sınava giriyor. Sözlü sınavlarda mesleki bilgi, göreve ilişkin bilgi ve beceriler soruluyor. Bu sınavdan da en az 6 puan alınması gerekiyor.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, taşeron işçilerin kadro için gireceği sınav da zor olmayacak. Yapılacak işle alakalı olarak basit sorular yöneltilecek. 2 aşamalı sınavı geçenler kadroya geçebilecek. Emeklilik yaşı gelip de prim gün sayısı dolmayanlar çalışmaya devam edecek. Düzenleme yapıldığı sırada askerde, doğum izninde olanlar da kadroya geçecek.
ÇALIŞMA TAMAM
KAMUDAKİ taşeron işçilere kadro çalışmasında sona gelindi, bu hafta Meclis'e gelmesi planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, önceki gün Meclis'te yaptığı açıklamada, "Taşeronda çalışan kardeşlerimiz merak etmesinler, yaklaşık 2 gün içerisinde çalışmamız tamamlanmış ve yasal zemine kavuşması konusunda adımlarımız atılmış olacak" açıklamasını yaptı.