Ulusal Süt Konseyi yeni çiğ süt tavsiye fiyatı kararını açıkladı. Buna göre çiğ süt tavsiye fiyatı 8.5 liradan 11.5 liraya çıkarıldı.
Konsey'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"13 Temmuz 2023 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında alınan karar gereği;
1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 11,50 TL olarak belirlenmiştir. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderler üreticiye ilave olarak ödenecektir.
Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1'lik değişim) için ± 17 Kuruş fark uygulanacaktır."
ÖZCAN: ÜRETİCİ BİR NEBZE RAHATLADI
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, maliyetlerdeki artışların USK tarafından da değerlendirildiğine işaret ederek, "Çiğ süt referans satış fiyatının 8,5 liradan 11,5 liraya yükseltilmesi üreticiyi bir nebze rahatlattı. Bu fiyatın süt sanayisi ve marketler tarafından da kabul göreceğini düşünüyorum. Yem gibi girdi maliyetleri unsurlarında hızlı bir fiyat artışı olmazsa üretici bu fiyatlarla üretim yapabilir." dedi.
Girdi maliyetlerindeki artışın sürekli olarak göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Özcan, şunları kaydetti:
"Mazot, yem, elektrik ve işçilik gibi girdi maliyetleri süt üreticilerinin maliyetlerini haliyle çok etkiliyor. Fiyat belirlenirken girdi maliyetlerindeki artış dikkate alınırsa sektörün devamlılığı için olumlu olur. Fiyat belirlendi. Yarın girdi maliyetlerimiz artarsa fiyat artışı çok anlam ifade etmiyor. Bazı zamanlarda girdi fiyatları hızlı artış gösterebiliyor. Bu durumlarda da hızlı davranılıp bunun tavsiye fiyatına yansıtılması gerekir."
MARKETLERDEKİ FİYATLAR ARTACAK MI?
Özcan, çiğ üretimine litre başına 50 kuruş destek verildiğini dile getirerek, "Çiğ süt üretim desteği sektörümüz için çok faydalı. Tavsiye fiyatı artınca çiğ süt desteğinin de artmasını talep ediyoruz. Desteğin litre başına 1 lira olması üreticilerimize katkı sağlar." diye konuştu.
Marketlerde süt fiyatlarında bir değişim beklemediklerini belirten Özcan, raf fiyatlarının bu fiyatlar düşünülerek daha önceden güncellendiğini anlattı.
Türkiye'de çiğ süt üretiminin durumuna da değinen Özcan, rakamlarda sezona bağlı olarak artış görüldüğünü ancak üretilen çiğ süt ile piyasa sürülen süt ve süt ürünlerine bakıldığında tutarsızlık olduğunu söyledi.
Özcan, süt üretim miktarı hesaplanırken daha özenli olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.
AA, Habertürk