Çin ekonomisi son 30 yılın en düşük büyümesini yaşıyor
ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Çinli şirketler ülkeyi terk ediyorlar. Bu kapsamda en somut delilse Çin ekonomisinin son 30 yıldaki en düşük büyümeyi gerçekleştirmiş olması.

Oluşturma Tarihi: 2019-07-19 09:15:22

Güncelleme Tarihi: 2019-07-19 09:15:22

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD ile olan ticaret savaşının ihracat üzerindeki etkisinin sürdüğü Çin ekonomisi, ikinci çeyrekte 30 yıldaki en düşük büyümeyi gerçekleştirdi.

Financial Times'ın haberine göre Çin'deki "esnek iç üretim" ise bu konuda bir çıkış kapısı sağlıyor. Pekin'in daha derin bir yavaşlamayı önlediği belirtiliyor. Haberde bu durumun, Başkan Xi Jinping'e ABD ile anlaşmaşmazlığı sona erdirmesi için yol açabileceği belirtiliyor.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, gayri safi milli hasılanın yıllık bazda yüzde 6.2 arttığını açıkladı.

Pek çok analistin tahmin ettiği rakam, Ulusal İstatistik Bürosu'nun 1992'den beri belirlenen en düşük rakam.

Çin ekonomisi, ilk çeyrekte yüzde 6.4, 2018 yılının tamamındaysa yüzde 6.6 büyüme gerçekleştirmişti.

Ulusal İstatistik Bürosu sözcüsü Mao Shengyong Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, yılın başlarında yürürlüğe giren vergi indirimlerinin iç ekonomiyi artırmaya ve ticaretle ilgili sorunları telafi etmeye yardımcı olduğunu söyledi. Mao, “Çin'in ekonomik büyümesi, iç talebe, özellikle tüketime daha fazla bağlı” dedi.

Ayrıca Çin ekonomisindeki yumuşama Washington ile olan karışık ilişkilerden sonra İki ülke birbirlerinin mallarına yeni vergiler getirerek kriz yarattı.

TRUMP'TAN ÇİN TWEETLERİ

Rakamların açıklanmasının ardından 15 Temmuz günü Çin ile ilgili tweetler paylaşan ABD BAşkanı Donald Trump, "ABD'nin uyguladığı tarifeler sebebiyle binlerce şirketin Çin'den ayrıldığını" yazdı.

Bu yüzden Çin'in ABD'yle anlaşma imzalamak istediğini belirten Trump şöyle devam etti: "Çin orjinal anlaşmayı bozmamış olmayı diliyor. Bu esnada Çin'e uygulanan tarifelerden milyarlarca dolar kazanıyoruz, muhtemelen devamı da gelecek. Bu tarifeler ABD'li vergi mükellefleri tarafından değil Çin tarafından ödeniyor."

TRUMP-Şİ JİNPİNG GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Haziran ayında Japonya'da düzenlenen G-20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping görüşme gerçekleştirdi. Ardından Trump, iki ülkenin ticaret ile ilgili sorunlarını aşması için müzakere masasına geri döneceğini açıkladı. Atılan bu adım kapsamında Trump, Amerikan şirketlerinin Çinli telekom devi Huawei'ye donanım satabilmesinin önünü açacağını söyledi.

HUAWEI KRİZİ

Mayıs ayında Trump hükümeti, içlerinde Huawei'nin de olduğu 70 kadar şirketi kara listeye almış; ABD'de üretilen ürünlerden ve hizmetlerden aksi yönde bir karar olmadığı müddetçe yararlanamayacaklarını açıklamıştı.

Amerikan Ticaret Bakanlığı ise bu kararın ardından yaptığı bir açıklama ile kara listeye alınan Çinli Huawei şirketine uygulanan ticari kısıtlamaların kimilerini 90 günlüğüne askıya aldığını belirtmişti.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, tanınan bu geçiş süreci boyunca Huawei teknolojisine dayanan telekomünikasyon şirketlerine başka anlaşmalar yapmaları için imkan tanınmış olacağını söylemişti.

Trump hükümeti, müttefiklerini de Huawei teknolojisinden uzak tutmak konusunda ikna etmeye çalışıyordu.

Huawei özellikle 5G teknolojisinde dünya lideri konumunda.