Çin gazetesine göre tehlike geçmedi! Avrupa ekonomisi büyük bir sınavla karşı karşıya
Avrupa ekonomisine yönelik başlıca tehditlere dikkat çeken Çin’in en büyük gazetesi People's Daily, “Tehlike geçmedi. Avrupa ekonomisi büyük bir sınavla karşı karşıya” uyarısında bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2023-02-21 10:45:20

Güncelleme Tarihi: 2023-02-21 10:45:20

Çin gazetesi People's Daily (Halkın Günlüğü), 2022'de Avrupa ekonomisinin büyümesinin herkesin beklentilerini aşmasına rağmen, rahatlamak için henüz çok erken olduğunu yazıyor. Gazete, bölgenin çözülmemiş birçok sorunu bulunduğunu belirterek, “AB bunlarla baş edemezse tam bir durgunlukla karşı karşıya kalır” uyarısında bulunuyor.

People's Daily gazetesinde ‘Chen Xin' imzalı yayımlanan “Avrupa'da ekonomik büyüme engellenecek” başlıklı makale şöyle:

Eurostat tarafından birkaç gün önce yayınlanan veriler, avro bölgesinin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) 2022'de %3,5, AB'nin ise %3,6 arttığını gösterdi. Ayrıca bölge ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre %0,1 büyüyerek üst üste dördüncü çeyrekte de olumlu dinamikler sergiledi. Bu rakamlar piyasa beklentilerini aşarken, aynı zamanda birçok blok üyesinde ekonomik teşvik eksikliği ve sıfıra yakın büyüme gibi bazı önemli sorunları da ortaya çıkard. 2023'te kıta, ekonomik toparlanma ve kalkınmayla ilgili yeni zorluklarla karşı karşıya kalacak.

2022'de avro bölgesinin ekonomik büyümesinin üç ana nedeni var. Birincisi, AB ekonomisini eski haline getirme planının nihayet bir etkisi oldu. 2020'de blok, 750 milyar Euro'luk Yeni Nesil AB ekonomik toparlanma planını başlattı. 2022'de tüm Üye Devletler uygulama planlarını sundu ve 26 ülke onay alarak uygulamaya başladı. Hatta bazı yetkiler ikinci fon diliminin kullanımı için başvuruda bulunmaya başladı. Bu ekonomik toparlanma planı, yeşil geçiş, dijital dönüşüm, akıllı dayanıklılık ve kapsayıcı büyüme, koordineli sosyal ve bölgesel kalkınma, salgın kontrolü ve gelecek nesil için gençlik ve eğitim politikaları dahil olmak üzere altı ana alanı kapsıyor. Bu alanlar arasında yeşil geçiş, kapsayıcı büyüme ve sosyal kalkınma en yüksek önceliğe sahiptir. 2022'de AB üye ülkelerine büyük miktarlarda finans akışı, şüphesiz ekonomik büyümeyi hızlandırmada rol oynadı. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, planın AB'nin reel GSYİH'sını yılda yüzde 1,2-1,5 oranında artırması bekleniyor.

Enflasyona gelince, hâlâ yüksek. Eurostat'tan alınan ön istatistiklere göre, bu yılın Ocak ayında Euro bölgesinde enflasyon yıllık bazda %8,5'e ulaştı ve üst üste üçüncü aydır yavaşlama işaretleri gösteriyor. Ancak bu rakam, halen Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) %2'lik orta vadeli enflasyon hedefinin oldukça üzerinde. Enerji, gıda, tütün ve alkol maliyetlerinin dikkate alınmadığı çekirdek enflasyon yükselmeye devam ediyor. Bu, fiyat baskısının oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. ECB geçtiğimiz günlerde avro bölgesindeki üç ana faiz oranını 50 baz puan artıracağını açıklamış ve bilanço küçültmeye devam edeceğini ve parasal sıkılaştırma hızını sürdüreceğini teyit etmişti. Merkez Bankası'nın faiz oranlarındaki sürekli ve önemli artışları enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilirken, aynı zamanda borçlanma maliyetlerini yükseltir ve ekonomik aktiviteyi yavaşlatır. Bu nedenle, kısa vadede avro bölgesi ekonomisinin durgun kalması muhtemeldir.

Bölge ekonomisinin, çözülemeyen enerji krizi, yüksek enflasyon ve ECB'nin faiz oranlarını yükseltmekte zorlanması gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle 2023'te artan baskı altında kalmaya devam etmesi bekleniyor. AB ülkeleri enflasyonu etkili bir şekilde bastırmayı başarırsa, yılın ikinci yarısında ekonomi “toparlanabilir”. Aksine stagflasyon (durgunluk) riski yüksektir.

Chen Xin, Çin Sosyal Bilimler Akademisi Avrupa Enstitüsü Müdür Yardımcısıdır