Ambalajlı ve damacana suya kuruş kuruş zamlar vatandaşın tepkisini çekiyor. Kış aylarının sıcak ve kurak geçtiğini öne sürerek ambalajlı suyun fiyatını yüzde 50-60 oranında zamlandıran firmalara yönelik şikâyetler günden güne artıyor.
Tedbir alınmalı
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaptığı açıklamada kuraklığı gerekçe göstererek su fiyatını şişiren şirketlerin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti. İlave tedbirler alınması; fiyat oyunlarının önüne geçilmesi uyarısında bulunan Ağaoğlu, “Ambalajlı ve damacana su üreticileri ile satıcılarının denetimlerine ağırlık verilmeli, yanlış yola tevessül edenlere ağır yaptırımlar uygulanmalı” dedi.
Tüketicilere önemli uyarı
Ortada zammı gerektirecek bir durum olmadığına dikkati çeken Ağaoğlu, şunları söyledi: “Göller, nehirler ve barajlar kurumadı ya. Ne yazık ki bu senaryolar yeni değil. Hatırlanacağı üzere art niyetliler, geçen sene de kur ataklarından ötürü ambalaj maliyetlerinin tavan yaptığını iddia etmiş; suyu pahalıdan satmaya yeltenmişlerdi. Şu anda da benzer bir oyunla karşı karşıyayız. Gelinen aşamada tüketicilerimiz çok ama çok dikkatli olmalı, fiyat araştırmaları yapmalılar. En kaliteli ve ekonomik ürünü tercih etmeliler.” Ağaoğlu, ayrıca firmaları İstanbul Sucular ve Meşrubatçılar Esnaf Odası'nın fiyat tarifesine uymaya davet etti. Aydın Ağaoğlu, ilgili mercileri tarifeye uymayanların teşhir etmeye çağırdı.
Spekülatörlere dikkat
İstanbul Sucular ve Meşrubatçılar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Turan Akkaya da spekülatörlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. “Suyu bulandırma yarışına girenlere geçit verilmemeli” ifadesini kullanan Akkaya, şöyle devam etti: “2018 Eylül ayında fiyatlar dolarda yaşanan dalgalanmalar bahane edilerek, yüzde 55-60 yükseltilmişti. O dönem art arda toplantılar yapıp, önemli girişimlerde bulunup bu oranı yüzde 30'a kadar çekmeyi başarmıştık. Ama tüm gayretlerimize rağmen ambalajlı ve damacana suda fiyat artışı enflasyonun üzerinde kaldı. Bunda keyfi davranan, fiyat tarifemize uymayan işletmelerin payı büyük. Söz konusu işletmeler şimdi de yağmur ya da karın yağmadığı savıyla suya zam yağdırıyorlar.”